eur:
411.68
usd:
395.29
bux:
79551.8
2024. november 24. vasárnap Emma
Nyitókép: Pexels

Átalakulóban a magyar gasztronómia

A piaci konyha címmel szakácsok és termelők közös konferenciáját szervezték meg múlt pénteken Budapesten. A cél, hogy a magyar éttermek minőségi magyar alapanyagokkal dolgozhassanak.

A konferencia egyik célja, hogy elérjék, minél több magyar alapanyag kerüljön az éttermekbe – mondta az InfoRádiónak Ruprecht László. A Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke hozzátette: normál gasztrokultúrájú országokban alapvető, hogy a helyi termelőkre épül a regionális konyha, ezért a csúcséttermek is így működnek. Magyarországon fordítva épült fel a folyamat: miután

a magas gasztronómia igényelte a helyi termelők alapanyagait, a kisebb éttermek is követni kezdték példájukat.

A Stílusos Vidéki Éttermiség a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és a Magyar Konyhával közösen – a termelés tervezhetősége érdekében – virtuális piac kialakításán dolgozik. A termelők a felületen keresztül jelezhetik, hogy milyen termékeik vannak, melyeket a séfek lefoglalhatnak. A kezdeményezés azt a problémát igyekszik megoldani, hogy a termelők nem tudják, hogy miből mekkora mennyiséget kell előállítaniuk, továbbá az éttermek kínálatának, étlapjának kialakításában is segíthet.

Ruprecht László szerint a Földművelésügyi Minisztériummal és az Agrármarketing Centrummal párbeszéd indult el a kisebb családi gazdaságok támogatása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Demkó Attila: az orosz–ukrán háború legvéresebb szakasza következik

A lehetséges tárgyalások előtt várható a háború legrosszabb szakasza – mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő, miután Ukrajna nyugati rakétákat lőtt ki Oroszországra, az pedig minden korábbinál keményebb válaszlépésekkel fenyegetőzik, sőt egyet már végre is hajtott Dnyipro városával szemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.25. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Ki tudják-e gazdálkodni a cégek a béremelést? Megszólaltak a munkáltatók

Ki tudják-e gazdálkodni a cégek a béremelést? Megszólaltak a munkáltatók

A 3 éves bérmegállapodást egyszerre tartja ambiciózusnak és a munkavállalók szempontjából kompenzációnak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. A munkaadói oldal kigazdálkodhatónak tartja 2025-re az egyszámjegyű minimálbér- és garantált bérminimumemelést, de azt azért jelezték, hogy főleg a kisebb vállalkozásoknál igencsak sok cég szűnt meg az elmúlt 2 évben. Szerintük egyértelműen a kisebb vállalatok voltak ennek az időszaknak a vesztesei. A munkaadói oldalon úgy látják, hogy a magyar piac elsősorban a termelékenység növelésével tudná jobban megtartani a munkaerőt, nem pedig a jelentős minimálbéremeléssel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×