INFORÁDIÓ 
2019. április 22. hétfő
Csilla, Noémi

a nap hírei

európai parlament

teréz körúti robbantó

Megszavazta az Európai Parlament a magyar jogállamiságról szóló jelentést - a nap hírei

Infostart

A kormánypártok országgyűlési határozatban válaszolnának a Sargentini-jelentésre, amelynek elfogadását történelmi jelentőségűnek tartja az ellenzék. Első fokon életfogytiglant kapott a Teréz körúti robbantó.

Megszavazta az Európai Parlament a magyar jogállamiságról szóló Sargentini-jelentést. A képviselők 448 igennel, 197 nemmel, 48 tartózkodás mellett fogadták el a dokumentumot, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, ami indokolja az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását, amely végső soron akár az érintett állam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szavazás után kijelentette, hogy a magyar kormány jogorvoslati lehetőséget keres, mert úgy véli, hogy a Sargenti-jelentést csalással fogadta el az Európai Parlament.

Országgyűlési határozatban válaszolna a Fidesz az Európai Parlament Magyarországot elmarasztaló döntésére. Kocsis Máté a kormánypárti frakció vezetője elmondta: a javaslatot a képviselőcsoport velencei kihelyezett ülésen készítik elő, és a jövő héten terjesztik a Ház elé.

Történelmi jelentőségűnek nevezték ellenzéki pártok a Sargentini-jelentés elfogadását. Ujhelyi István az MSZP európai parlamenti képviselője szerint egy normális demokráciában a kormány ilyenkor önként távozik. Mirkóczki Ádám Jobbikos képviselő önkritika gyakorlására kérte a kormánypártokat. Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője szintén úgy vélte, hogy a Sargentini-jelentés nem Magyarországot, hanem a kormány tevékenységét kritizálja. Niedermüller Péter a Demokratikus Koalíció EP-képviselője pedig azt közölte, hogy a szavazás eredménye alapján a jelentős többség, beleértve a Fidesz pártcsaládjába tartozó képviselőket is, elutasítja az Orbán-kormány politikáját.

Az Európai Bizottság elnöke szerint az Európai Unió jóval nagyobb haladást ért el a migrációs helyzet kezelésében, mint azt egyesek elismerik. Jean-Claude Juncker strasbourgi évértékelő beszédében azt mondta: a tagállamok még nem találták meg a megfelelő egyensúlyt a felelősség és a szolidaritás között, ezért felszólította az osztrák elnökségét, hogy tegye meg a lépéseket a tartós, kompromisszumos megoldásért.

A Frontex hatáskörének kibővítését javasolja az illegális migráció elleni hatékonyabb fellépésért a német kancellár. Angela Merkel azt mondta: meg kell erősíteni az unió külső határainak védelmét, emellett főleg Afrikára kell összpontosítani, és át kell térni egy új, hatékonyabb gazdaságfejlesztési politikára.

A legkisebb eddig mért vízállás mellett is biztonságosan üzemeltethető volt a paksi atomerőmű - jelentette ki a létesítmény kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár. Aszódi Attila hangsúlyozta: az épülő Paks II. esetében a hűtővizet biztosító szivattyúk a jelenlegi berendezésekhez képest két méterrel mélyebben lesznek elhelyezve a Dunában, így mindkét erőmű biztonsággal működhet.

Új fogamzásgátló licencet vásárolt a Richter. A gyógyszergyártó Európára és Oroszországra kiterjedő megállapodást kötött a belga Mithra által Estelle márkanév alatt kifejlesztett fogamzásgátló értékesítésére.

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Teréz körúti robbantás vádlottját a Fővárosi Törvényszék. A bíróság elsőfokú ítéletében emberölési kísérletben, robbanóanyaggal való visszaélésben és terrorcselekmény kísérletében találta bűnösnek a huszonéves férfit, aki a vád szerint 2016. szeptember 24-én késő este Budapesten egy általa készített pokolgéppel életveszélyesen megsebesített két rendőrt azért, hogy megszerezze fegyvereiket.

A választásokba történő beavatkozások szankcionálásáról írt alá rendeletet az amerikai elnök. Donald Trump határozata alapján büntető intézkedésekkel sújtják azokat a külföldi országokat vagy személyeket, illetve vállalatokat, amelyek megpróbálják befolyásolni az amerikai választási folyamatot.

Ismét rekordösszeget költöttek játékosvásárlásra az öt nagy európai labdarúgó-bajnokság klubjai. A nemzetközi szövetség tanulmánya szerint az angol, német, spanyol, francia és olasz együttesek összesen 4 milliárd 210 millió dollárt fizettek az új focistákért. Az öt topliga által kifizetett pénzek egyébként a FIFA tagországok összköltésének csaknem 80 százalékát teszik ki.

A címlapról ajánljuk

Dárdai Pál hazatér

Dárdai Pál hazatér

Újabb információkat osztott meg jövőjéről Dárdai Pál. A Hertha BSC magyar vezetőedzője viheti...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018