eur:
394.96
usd:
371.68
bux:
66359.45
2024. április 16. kedd Csongor
Az 1. d osztály tanulói jelentkeznek a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény első óráján, 2012. szeptember 3-án. Hajdúsámsonban továbbra is az önkormányzat működteti a korábban a Hit Gyülekezetének átadni tervezett egyetlen helyi általános iskolát, amely januárban átkerül állami kezelésbe.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Itt az iskolakezdés - a gyermekpszichológus tanácsai

Az óvoda utáni iskolakezdés nagy élmény a gyerekeknek, ugyanakkor számos kihívást is magában rejt - vélekedik Vida Ágnes gyermekpszichológus. A kezdeti várakozással teli időszakot követően gyakran fordul elő, hogy a kisiskolások fáradtságra, rosszullétre panaszkodnak, ebben segíthet, ha a gyerekek minél több időt töltenek mozgással a szabad levegőn.

Az óvodai lét egyik legfontosabb eleme a mozgás, hiszen ebben a korban a gyerekek mindent a mozgáson keresztül tanulnak meg, a stresszt is azon keresztül vezetik le.

Az iskolába bekerülve viszont lomhább életmódot kell élniük, meg kell tanulniuk ülni az iskolapadban, koncentrálniuk kell, nagyobbak a kihívások, elvárások is vannak velük szemben.

A legnagyobb baj pedig, hogy nincs lehetőségük a korábban megszokott rengeteg mozgásra - mondta az InfoRádiónak Vida Ágnes gyermekpszichológus.

Szülői felelősség

A beilleszkedés első szakaszában a pedagógusok is különös figyelmet fordítanak arra, hogy játékos és rövidebb tanórákat tartsanak a gyerekeknek, amelybe több mozgást is belecsempésznek - tette hozzá a szakember. Viszont a rossz idő beálltával és az egyre több tananyaggal a játékosság háttérbe kezd szorulni, ilyenkor már

a szülő felelőssége, hogy megtalálja a lehetőséget az iskola utáni mozgásra, illetve a család közös mozgására.

Fizikai tünetek

Vida Ágnes szerint a gyerekek fáradékonyak lehetnek a folyamatos nyomástól, ami új még nekik, és előfordulhat, hogy fizikai tüneteket is produkálnak. A mozgás és a sport ebben a helyzetben is nagy segítség lehet.

"Fáj a hasa vagy a feje, bizonytalan lesz - ezek pszichoszomatikus tünetek, amelyekből lehetnek nagyobb betegségek is.

Vegyük észre, ha a gyerekünk fáradt, a hétvégét ne zsúfoljuk tele, adjunk neki lehetőséget a pihenésre. Nagyon fontos, hogy rossz időben is vigyük szabad levegőre, ne a tévé előtt töltsük az időt.

Vigyük ki a szabadba, sétáljunk, biciklizzünk, keressük a lehetőséget arra, hogy aktívabb és egészségesebb pihenési formákat találjunk" - vélekedett a gyermekpszichológus. A Magyar Diáksport Szövetség abban segít a családoknak, hogy minél több ilyen lehetőséget találjanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×