INFORÁDIÓ
2021. február 25. csütörtök
Géza

iskolakezdés

gyerek

mozgás

Az 1. d osztály tanulói jelentkeznek a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény első óráján, 2012. szeptember 3-án. Hajdúsámsonban továbbra is az önkormányzat működteti a korábban a Hit Gyülekezetének átadni tervezett egyetlen helyi általános iskolát, amely januárban átkerül állami kezelésbe.

Itt az iskolakezdés - a gyermekpszichológus tanácsai

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő

Az óvoda utáni iskolakezdés nagy élmény a gyerekeknek, ugyanakkor számos kihívást is magában rejt - vélekedik Vida Ágnes gyermekpszichológus. A kezdeti várakozással teli időszakot követően gyakran fordul elő, hogy a kisiskolások fáradtságra, rosszullétre panaszkodnak, ebben segíthet, ha a gyerekek minél több időt töltenek mozgással a szabad levegőn.

Az óvodai lét egyik legfontosabb eleme a mozgás, hiszen ebben a korban a gyerekek mindent a mozgáson keresztül tanulnak meg, a stresszt is azon keresztül vezetik le.

Az iskolába bekerülve viszont lomhább életmódot kell élniük, meg kell tanulniuk ülni az iskolapadban, koncentrálniuk kell, nagyobbak a kihívások, elvárások is vannak velük szemben.

A legnagyobb baj pedig, hogy nincs lehetőségük a korábban megszokott rengeteg mozgásra - mondta az InfoRádiónak Vida Ágnes gyermekpszichológus.

Szülői felelősség

A beilleszkedés első szakaszában a pedagógusok is különös figyelmet fordítanak arra, hogy játékos és rövidebb tanórákat tartsanak a gyerekeknek, amelybe több mozgást is belecsempésznek - tette hozzá a szakember. Viszont a rossz idő beálltával és az egyre több tananyaggal a játékosság háttérbe kezd szorulni, ilyenkor már

a szülő felelőssége, hogy megtalálja a lehetőséget az iskola utáni mozgásra, illetve a család közös mozgására.

Fizikai tünetek

Vida Ágnes szerint a gyerekek fáradékonyak lehetnek a folyamatos nyomástól, ami új még nekik, és előfordulhat, hogy fizikai tüneteket is produkálnak. A mozgás és a sport ebben a helyzetben is nagy segítség lehet.

"Fáj a hasa vagy a feje, bizonytalan lesz - ezek pszichoszomatikus tünetek, amelyekből lehetnek nagyobb betegségek is.

Vegyük észre, ha a gyerekünk fáradt, a hétvégét ne zsúfoljuk tele, adjunk neki lehetőséget a pihenésre. Nagyon fontos, hogy rossz időben is vigyük szabad levegőre, ne a tévé előtt töltsük az időt.

Vigyük ki a szabadba, sétáljunk, biciklizzünk, keressük a lehetőséget arra, hogy aktívabb és egészségesebb pihenési formákat találjunk" - vélekedett a gyermekpszichológus. A Magyar Diáksport Szövetség abban segít a családoknak, hogy minél több ilyen lehetőséget találjanak.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Iskolakezdési stressz
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018