eur:
394.77
usd:
370.68
bux:
65478.26
2024. április 19. péntek Emma

Három cigaretta elszívásával ér fel levegőt venni Budapesten

A tíz leglátogatottabb európai város levegőjének belélegzése olyan, mint ha naponta 1-4 cigarettát szívnánk el - figyelmeztet az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség.

A szövetség a légszennyezés idén nyáron kifejtett egészségügyi hatásait vizsgálta a leglátogatottabb Európai városokban – írja a Greenfo. A légszennyezettség és a cigarettázás összehasonlítását a Berkeley Earth kutatásai alapján készítették a levegőben található finom részecskék (PM2,5) koncentrációja alapján.

Londonban három, Párizsban kettő, Prágában pedig négy „cigarettát szív el” naponta minden turista.

Azt javasolják a szakemberek, hogy ha szennyezett a levegő, ne végezzünk fizikai tevékenységét és ne együnk a szabadban. Azonban a nyári városlátogatások éppen erről szólnak: a városi sétákról és az éttermek, kávézók teraszain üldögélésről. Ezáltal

a turisták, a gyerekeket is beleértve, arra kényszerülnek, hogy olyan levegőt szívjanak, ami napi egy-négy cigaretta elszívásával egyenlő”

– mondta Jens Müller, az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) levegőminőségi és dízel koordinátora.

„Budapesten sem lélegezhetnek fel az ide látogatók: az itt lakókhoz hasonlóan napi három cigaretta elszívásával egyenértékű szennyező anyagot lélegeznek be” – emelte ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. Szerinte a helyzet javításához lakossági összefogásra van szükség, hiszen a kutatások eredményei alapján minél erősebbek egy városban a civil szerveződések, annál jobb a környezet állapota.

„Fontos, hogy a lakosok tájékozódjanak a helyzetről, beszéljék meg ismerőseikkel, jelezzék a sajtónak és a döntéshozóknak, hogy itt az ideje változtatni”

– jegyezte meg.

A Greenfo hozzáteszi: a civil szervezetek – Belgiumban, Bulgáriában, Olaszországban Németországban és Magyarországon végzett – mérései szerint rosszabb a helyzet, mint amit a hivatalos adatok mutatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×