eur:
393.27
usd:
366.82
bux:
66705.95
2024. április 25. csütörtök Márk

Rasovszky Kristóf újabb aranyérmet szerzett, 3 dobogós helyével történelmi sikert ért el - a nap hírei

Négy településen tartottak időközi választást. Politikai összeesküvés eredményének nevezte a török líra árfolyamának zuhanását Recep Tayyip Erdogan elnök.

Aranyérmet szerzett Rasovszky Kristóf a nyíltvízi úszók skóciai Európa-bajnokságán a 25 kilométeres távon. Korábban a 21 éves magyar úszó már Európa-bajnoki címet nyert 5 kilométeren, és - célfotóval - a magyar óvás ellenére- ezüstérmet 10 kilométeren. Rasovszky Kristóf az első férfi nyíltvízi úszó aki Európa-bajnokságon mindhárom távon a dobogóra állhatott.

Összesen 4 településen tartottak időközi önkormányzati választást A Fejér megyei Felcsúton a Fidesz-KDNP jelöltjét, Mészáros László Istvánt választották polgármesterré, a másik induló egy független jelölt volt. A településen azért kellett időközi polgármester-választást kiírni, mert az eddigi polgármester, Mészáros Lőrinc áprilisban lemondott tisztségéről. Balmazújvárosban a négy jelölt közül Hegedűs Péter független jelölt lett az új településvezető. Sorkikápolnán a független jelölt közül Fodor Béla Józsefet választották polgármesterré. Pásztón településvezetőt és képviselőket is választottak: a független Dömsödi Gábor a második helyen végzett és a Fidesz-KDNP-s Farkas Attila kapta a legtöbb szavazatot.

A fiatalok elvándorlásáról indít online konzultációt az MSZP ifjúsági szervezete szeptemberben. Torzsa Sándor, a Societas elnöke elmondta: kivándorlási válság van Magyarországon, ahonnan 600 ezer fiatal ment el. Hozzátette: a szervezet szeretné felmérni, hogy milyen helyzetben vannak azok, akik a kivándorlás előtt állnak, és választ szeretne kapni arra is, hogy milyen segítségre lenne szüksége a fiataloknak ahhoz, hogy ne hagyják el az országot.

Már lehet jelentkezni Magyarország legnagyobb online IT versenyére. A résztvevők 24 kategóriában mérhetik össze tudásukat a programozástól az informatikai biztonságon át az adatvédelemig. A jelentkezők bekapcsolódhatnak egy új gyártósor egyik robotjának tervezésébe, vagy olyan chatbot fejlesztésébe, amelytől az esti szórakozáshoz lehet program javaslatokat kérni, de akár egy fiktív bank internetbankjának fejlesztésére is lehet vállalkozni. --- A megmérettetés szeptember 12-én indul és 10 héten át tart.

Országa elleni politikai összeesküvés eredményének nevezte a török líra árfolyamának zuhanását Recep Tayyip Erdogan elnök. Az államfő úgy fogalmazott: a folyamat logikus érvekkel nem magyarázható. A politikus a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja Trabzon tartományi székhelyén úgy vélte: a művelet célja az, hogy Törökországot megadásra kényszerítse a pénzügyek területén és a politikában is. Hozzátette: nem kér segítséget a Nemzetközi Valutaalaptól.

Az ellenségeskedés teljes beszüntetését kérte az izraeli kormányfő a Hamásztól a fegyverszünetért cserébe. Benjamin Netanjahu a kormányülésen ezzel arra utalt, hogy a palesztinok a csütörtök éjszakai fegyverszünet ellenére pénteken folytatták a szokásos zavargásokat a határ mentén. Az izraeli miniszterelnök úgy fogalmazott: a béke és a nyugalom teljes helyreállítása a célja, amit teljes egészében el is fog érni Izrael.

Egyezményt írt alá a Kaszpi-tenger jogi státusáról a kazah, az orosz, az iráni, az azeri és a türkmén elnök. A Kaszpi-tenger menti országok által 22 évi egyeztetés után elfogadott dokumentum értelmében a vízfelület jelentős része a felek közös használatában marad, a tengerfenék és az altalaj mélyének megosztásáról a szomszédos országok a nemzetközi jog alapján állapodnak meg. Az egyezmény kizárja a régión kívüli országok katonai jelenlétét a tengeren.

Manchesterben többen megsérültek egy karibi karnevál utáni lövöldözésben. A rendőrség tájékoztatása szerint 10 embert ápolnak kórházban, de egyikük állapota sem életveszélyes. A rendőröket vasárnap hajnalban riasztották a város Moss Side nevű kerületébe, ahol nem sokkal korábban értek véget a karibi karnevál szombati programjai. A rendőrség részleteket nem közölt.

Szakadékba zuhant egy biodízelolajat szállító tehervonat 5 vagonja Románia déli részén. A balesetben senki nem sérült meg és robbanásveszély sincs. A vonalon várhatóan több mint 24 óráig szünetel a forgalom. A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a mozdonyvezető ittas volt.

Elindult a NASA űrszondája a Nap légkörének vizsgálatára. A Parker Solar Probe nevű eszköz indítását műszaki hiba miatt kellett vasárnapra halasztani. A szonda minden korábbinál közelebb kerül a csillaghoz, és ez lesz az első ember alkotta szerkezet, amelyik behatol a Nap atmoszférájába és 24-szer megkerüli az égitestet. A szonda feladata, hogy megfejtse a napszél gyorsulásának titkát és feltárja a napkorona magas hőmérsékletének okát.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×