INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

közszféra

létszámcsökkentés

cafeteria

szakszervezet

Étkezési Erzsébet-utalvány egy belvárosi élelmiszerüzlet kasszájában 2016. december 9-én. Az utalvány kibocsátója a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, felhasználható készétel, valamint melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás vásárlására.

A szakszervezetek szerint kiüresedik az állami közszolgálat

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

A közszférában dolgozók béremeléséről, létszámcsökkentéséről és jogállásról, valamint a cafetéria megszüntetéséről kezdeményez tárgyalásokat a kormánnyal a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, illetve a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete.

Az érdekképviseletek attól tartanak, hogy a minimálbér és a bérminimum jövő évi megemelése kikényszeríti a 11 éve egyébként is befagyasztott közalkalmazotti illetménytábla és köztisztviselői illetményalap megszüntetését - mondta az InfoRádióban Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának alelnöke.

Boros Péterné szerint a kormány érzi annak a helyzetnek a tarthatatlanságát, hogy egy tegnap belépett pályakezdő ugyanannyi fizetést fog kapni, mint egy 40 éves szolgálati viszonnyal rendelkező több diplomás szakember.

"Miután a kormány nem változtatja a jelenleg hatályos közalkalmazotti illetményrendszert, feltételezzük hogy más módon tervezi a rendezést.

  • Megszünteti-e a kormány a közalkalmazotti törvényt?
  • Változtatja-e a közszolgálati tisztviselői törvény hatályát?"

- vázolta fel kérdéseit a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

A szakszervezetek több témáról is tárgyalni szeretnének a kormánnyal - tette hozzá az elnök.

  1. "Több százezres közszolgálati létszámcsökkentésről hallunk, amiről a kormányzati vezetők ellentmondásosan különbözően nyilatkoznak. Ez az igény főleg a munkáltatói körökből származik.
  2. Tárgyalni akarunk a cafeteria-rendszer jelentős átalakításáról. Nem tekinthetjük ezt az ügyet lezártnak. A kormány sem a közszféra, sem a versenyszféra érdekképviseleteinek nem vette figyelembe a javaslatait.
  3. Július 31-én folytatódnak a szakértői tárgyalások a 11 éve egyetlen fillér fizetésemelésben nem részesített, 160 ezer közszolgálati kollégánk helyzetének a rendezéséről.

Szeretnénk, ha ezt a csomagot egyben kezelné a kormányzat, mivel ez összefügg. Az az álláspontunk, hogy jelentős, általános, közszolgálati keresetnövelésre van szükség, mert

kiüresedik az állami közszolgálat, minden ágazatban óriási gond van, nemcsak a rendőrségen. A közszolgálat létszámcsökkentés nélkül is ki fog üresedni"

- mondta el észrevételeit az elnök.

Boros Péterné szerint hamarosan tárgyalóasztalhoz ülhetnek a kormánnyal, és abban bízik, hogy a munkavállalói oldal egységes állásponttal érkezik majd erre az egyeztetésre.

Nyitókép: Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Közszolgálati szakszervezetek és kormány
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018