eur:
392.16
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Étkezési Erzsébet-utalvány egy belvárosi élelmiszerüzlet kasszájában 2016. december 9-én. Az utalvány kibocsátója a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, felhasználható készétel, valamint melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás vásárlására.
Nyitókép: Mohai Balázs

A szakszervezetek szerint kiüresedik az állami közszolgálat

A közszférában dolgozók béremeléséről, létszámcsökkentéséről és jogállásról, valamint a cafetéria megszüntetéséről kezdeményez tárgyalásokat a kormánnyal a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, illetve a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete.

Az érdekképviseletek attól tartanak, hogy a minimálbér és a bérminimum jövő évi megemelése kikényszeríti a 11 éve egyébként is befagyasztott közalkalmazotti illetménytábla és köztisztviselői illetményalap megszüntetését - mondta az InfoRádióban Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának alelnöke.

Boros Péterné szerint a kormány érzi annak a helyzetnek a tarthatatlanságát, hogy egy tegnap belépett pályakezdő ugyanannyi fizetést fog kapni, mint egy 40 éves szolgálati viszonnyal rendelkező több diplomás szakember.

"Miután a kormány nem változtatja a jelenleg hatályos közalkalmazotti illetményrendszert, feltételezzük hogy más módon tervezi a rendezést.

  • Megszünteti-e a kormány a közalkalmazotti törvényt?
  • Változtatja-e a közszolgálati tisztviselői törvény hatályát?"

- vázolta fel kérdéseit a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

A szakszervezetek több témáról is tárgyalni szeretnének a kormánnyal - tette hozzá az elnök.

  1. "Több százezres közszolgálati létszámcsökkentésről hallunk, amiről a kormányzati vezetők ellentmondásosan különbözően nyilatkoznak. Ez az igény főleg a munkáltatói körökből származik.
  2. Tárgyalni akarunk a cafeteria-rendszer jelentős átalakításáról. Nem tekinthetjük ezt az ügyet lezártnak. A kormány sem a közszféra, sem a versenyszféra érdekképviseleteinek nem vette figyelembe a javaslatait.
  3. Július 31-én folytatódnak a szakértői tárgyalások a 11 éve egyetlen fillér fizetésemelésben nem részesített, 160 ezer közszolgálati kollégánk helyzetének a rendezéséről.

Szeretnénk, ha ezt a csomagot egyben kezelné a kormányzat, mivel ez összefügg. Az az álláspontunk, hogy jelentős, általános, közszolgálati keresetnövelésre van szükség, mert

kiüresedik az állami közszolgálat, minden ágazatban óriási gond van, nemcsak a rendőrségen. A közszolgálat létszámcsökkentés nélkül is ki fog üresedni"

- mondta el észrevételeit az elnök.

Boros Péterné szerint hamarosan tárgyalóasztalhoz ülhetnek a kormánnyal, és abban bízik, hogy a munkavállalói oldal egységes állásponttal érkezik majd erre az egyeztetésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×