eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke beszédet mond az Országgyűlés alakuló ülésén az Országházban 2018. május 8-án. Turi-Kovács Béla, a Fidesz képviselője, az új összetételű parlament legidősebb tagja, korelnök.
Nyitókép: Kovács Attila

Jelentős változtatásokról dönt ma a Parlament

Ma fogadhatja el az Országgyűlés a jövő évi költségvetést.

Összesen 17 zárószavazást tart ma a Ház, a nyári rendkívüli ülésszak utolsó ülésnapján. Az első és talán legfontosabb ezek közül a 2019-es büdzséről szóló határozat.

A költségvetés-tervezet benyújtásakor Varga Mihály pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a dokumentum középpontjában a biztonságos növekedés áll.

"Ez azt jelenti, hogy továbbra is célunk az, hogy több munkahely legyen az országban, a családokat megerősítsük, a pénzügyi stabilitást megőrizzük, biztonságot teremtsünk, alacsony államháztartási hiányt és államadósságot érjünk el, és a gazdasági növekedés várható szintje négy százalék körül legyen"- mondta Varga Mihály.

Az előterjesztés legfontosabb mutatóit részletezve a politikus a következőket mondta:

"4,1 százalékos növekedéssel számol, 1,8%-os bruttó hazai termékarányos hiánnyal, és 2,7%-os inflációval. Folytatódik tehát az államadósság mérséklése"

- tette hozzá a pénzügyminiszter.

A dokumentummal azonban egyik ellenzéki frakció sem volt elégedett. Parlamenti vitájában Volner János, a Jobbik részéről a fenntarthatatlan gazdasági és társadalmi folyamatok költségvetésének nevezte és úgy vélte, hogy nem tartalmaz valódi választ a gazdaság és társadalom kihívásaira, több fontos szerkezeti probléma esetében pedig csak tüneti kezelést jelent.

"Ilyenek például a magyar demográfia kérdései, rendkívül kevés gyerek születik Magyarországon, 5-600 ezer magyar ember külföldön dolgozik.

Nem változtat azon sem, hogy Magyarország függő gazdasági helyzetben van" - mondta Volner János.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője jövőellenesnek nevezte a javaslatot és úgy fogalmazott: a kormány egy virtuális valóságot épít, abban él és nem látja az érem másik oldalát.

"Persze, hát ha jól keres, akkor vigye a gyermekét alapítványi iskolába, fizetős iskolába, ha megbetegszik menjen a fizetős egészségügybe, akinek pedig nem jut, lebutítjuk az oktatási rendszert, lebutítjuk az iskolákat, kivéreztetjük az egészségügyi ellátótórendszert, amiben már se háziorvos, se rendes orvos nincsen" - hangsúlyozta Tóth Bertalan.

Az LMP-s Csárdi Antal úgy látta, hogy a költségvetés nem jelent megoldást az ország legnagyobb problémáira, Varjú László a DK részéről a kiszámíthatatlanság, a bizonytalanság és a toporgás büdzséjének nevezte a tervezetet, Burány Sándor pedig a Párbeszéd képviselőjeként egy igazságtalan ország költségvetésének.

A jövő évi büdzsé mellett azonban napirendre kerül ma a gyülekezési jogról és a magánélet védelméről, valamint a Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről benyújtott kormánypárti indítvány, továbbá a szabálysértési törvény átírása, amely megteremtené az életvitelszerű közterületi tartózkodás szankcionálási lehetőségeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×