eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Maeszai, 2018. július 4.A thaiföldi haditengerészet által közreadott képen néhány fiú a Tham Luang-barlangban 2018. július 4-én. megtalálták egy edzőjével együtt június 23-án eltűnt ifjúsági labdarúgócsapat tizenkét játékosát az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvő Maeszaiban. A barlangba betört víz által a külvilágtól elzárt tizenhárom emberhez sikerült eljutni a mentőknek és egészségügyiseknek, de a kimentésük legbiztonságosabb módját még keresik. (MTI/AP/A thaiföldi haditengerészet Facebook-oldala)
Nyitókép: MTI/AP/A thaiföldi haditengerészet Facebook-oldala

Újabb veszélyek fenyegetik a barlangban rekedt diákokat

Közel két hete tűnt el, és 10 nap után találták meg azt a fiatalokból álló focicsapatot, akik tanárukkal rekedtek egy barlangban Észak-Thaiföldön. A diákok jól vannak, és úgy tudni, a labdarúgó-világbajnokság eredményei iránt érdeklődtek. A FIFA, valamint edzők, focicsapatok is üzentek nekik. Egyre több dolog derül ki arról, hogyan úszhatnak ki a bent rekedtek.

Tizenhárom napja estek egy barlang fogságába a thai fiatalok, ugyanis egy heves esőzés elöntötte a barlang mélyebben fekvő szakaszait, és így nem tudtak visszajutni a kijárathoz. Most ismét esőzés várható, és attól tartanak, hogy víz alá kerülhet az az üreg, ahol eddig meghúzták magukat. Sőt, az oxigén is fogytán van - épp ezt a gondot akarták orvosolni, amikor a mentés előkészítése közben meghalt egy búvár.

A világ ezernyi üzenettel igyekszik biztatni a bent rekedt fiatalokat. Üzent a - már kiesett - japán válogatott, a FIFA, Jürgen Klopp, valamint a szombaton egymással negyeddöntőt játszó Anglia és Svédország focistái is.

"Reméljük és kívánjuk, hogy épen és egészségesen jönnek ki onnan. Mindenki, az ő barátaik és családjuk, minden srác itt, az egész angol csapat velük gondol" – mondta az angol csapat védője, John Stones.

"Ebben a helyzetben csak azt tudjuk tenni, hogy imádkozunk értük" – nyilatkozta a svéd Sebastian Larsson.

A japán válogatott azt üzente: "Ne adjátok fel! Várjatok! A futballcsalád veletek van!"

A Liverpool edzője, Jürgen Klopp is azt üzente, hogy nincsenek egyedül és hogy maradjanak erősek. "Minden másodpercben azt reméljük, hogy ismét a felszínre juttok. Sosem lesztek egyedül."

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség is támogatásáról biztosította a fiatalokat, a thai futballszövetség elnökét és a bent rekedtek hozzátartozóit, valamint a thai népet, és azt üzente, tartsanak ki. A Gianni Infantino FIFA-elnök által aláírt levél azzal zárul, hogy "ha, ahogy azt mind reméljük, a következő napokban újra együtt lehetnek a családjukkal, és az egészségük lehetővé teszi, hogy utazzanak, a FIFA örömmel vendégül látja őket a 2018-as világbajnoki döntőn Moszkvában."

Úgy tudni, Elon Musk is felajánlotta segítségét, és a kollégái tárgyalnak a mentést szervezőkkel a különféle alternatív mentési módszerekről, és úgy tudni, a Tesla atyja mérnököket küld a helyszínre.

Úszni és búvárkodni tanítják a gyerekeket

Drámai fordulatot vett a mentési folyamat, miután csütörtök este a búvárok oxigénpalackokat helyeztek el a barlangban azon az útvonalon, amelyen keresztül a bentrekedt csoportot kimenekíteni készülnek, és az egyik búvár, a thaiföldi haditengerészet elit alakulatának egykori tagja - most önkéntes segí - meghalt.

A férfi eljuttatta a palackot a kijelölt helyre, majd a visszafelé vezető úton eszméletét vesztette. Megpróbálták újraéleszteni, de a kísérletek nem jártak sikerrel.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az oxigén egyszerűen kifogyott, vagy valami gond volt a palackkal. A temetése péntek este lesz.

A tragédia megérinette a mentésben résztvevőket, de ez a munkájukkal jár. Nem adják fel, amíg ki nem hozzák a gyerekeket - mondták. A legfontosabb feladatuk most az, hogy oxigént juttassanak abba a barlangrészbe, ahol a gyerekek meghúzták magukat, ott ugyanis

már csak 15 százaléknyi oxigén maradt.

Egy 4,7 kilométer hosszú csövet vezetnek végig a barlangon, hogy a csapdába esettek oxigénhez jussanak. Azt nem tudni, hogy ez a munka mennyi időt vesz igénybe.

Időközben az esővíz mennyiségét is igyekszenek folyamatos szivattyúzással csökkenteni - eddig mintegy 120 millió liter vizet távolítottak el a barlangból, ez közel 50 olimpiai hosszúságú úszómedence vizének felel meg.

A búvárbaleset ellenére továbbra is a vízi mentési útvonalon tervezik kihozni a bent rekedteket, pedig a legmélyebben lévő, nagyon keskeny rész még képzett búvárok számára is nehezen járható. Nem elég magas például ahhoz, hogy a búvárok hátán elférjen az oxigénpalack. További nehézség, hogy a diákok és a tanárjuk is legyengült.

Most úszni és búvárkodni tanítják őket. A víz alatti részeken búvárkísérettel úszhatnak át, a fiúk, kortól függően vagy maguk viszik majd az oxigénpalackot, vagy egy búvár viszi majd helyettük. A vízben végig kötelet fektettek le, azt kell majd követniük.

Alternatív módszereket is vizsgálnak, például szakemberek feltérképezik a barlang fölötti járatokat, olyat keresve, amin le tudnak jutni a bent rekedtekhez. Ám a mentési munkálatok szervezői szerint egyelőre nem áll úgy a keresés, hogy ehhez sok reményt fűzzenek.

Elon Musk és mások is azt javasolták, hogy egy hosszú, rugalmas csövet vezessenek végig a kacskaringós, több helyen víz alatt vezető útvonalon.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×