eur:
393.5
usd:
366.87
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára felszólal a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalról szóló törvény módosításának általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 26-án.
Nyitókép: Kovács Attila

Elindul Magyarországon a megújuló energiaforrások térnyerése

A jelenlegi politikai ciklus végére 3-4 ezer megawatt beépített napelemes kapacitás épülhet ki – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. Kaderják Péter szerint szerint négy év múlva jelentősen nőhet a lakossági felhasználók által így előállított energia.

Magyarországon 2022-re háromszorosára is nőhet a háztartási méretű naperőművek által termelt energia – közölte Kaderják Péter. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára szerint 2022-re 3-4 ezer megawatt közötti beépített napelemes kapacitás valósulhat meg. Ebből 600 megawattot a háztartási méretű, tetőre szerelt eszközök fognak előállítani – tette hozzá.

Kaderják Péter szerint szerint négy év múlva jelentősen nőhet a lakossági felhasználók által így előállított energia. Most néhányszász megawattot tesz ez ki, ami bár a 9000 ezer megawattos teljes hazai beépített kapacitáshoz képest nem tűnik soknak, de az államtitkár szerint jelentős mennyiségnek tekinthető. Ugyanakkor számottevő növekedést várnak.

Az energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára arról is beszélt, hogyan lehetne támogatni a családi házak felújítását támogatni. Célszámon még dolgoznak, de olyan

több éves, évi 40-50 milliárd forintos programban gondolkodnak, ami főként a családi házak energetikai korszerűsítését célozza

– árulta el Kaderják Péter. Ez egyrészt a háztartások rezsi kiadásait mérsékelné, másrészt az energetikai ellátásbiztonságot is növelné, csökkentve az ország gázimportfüggőségét. Az államtitkár hozzátette: egy ilyen program várhatóan jövő év elején indulhat el.

Kaderják Péter szerint szerint a gazdaság több területén is csökkenhet a földgázgyasztás. Bár az ipari fogyasztásban – főleg vegyipari beruházásoknak köszönhetően – növekedés várható, a lakossági oldalon csökkenésre számítanak a távhőszektor átalakulása és az egyedi megújuló energiaforrások felhasználásának elterjedése miatt.

Kaderják Péter arról is beszélt, hogy lehet csökkenteni a magyar gazdaság energiafüggőségét. A magyar energiapiacon

az elmúlt 5-6 évben előrelépést jelentettek olyan összeközők, mint a Horvátországból és a Romániából érkező gázvezeték.

Így az energiaszükséglet kielégítéséhez nélkülözhetetlen mennyiség több irányból is érkezhet.

Az energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár hangsúlyozta, a magyar állam számára fontos az együttműködés Horvátországgal. A projekt uniós és nemzetközi támogatása is igen erős, valamint a horvát fél is mindent megtesz a megvalósulás érdekében. Kaderják Péter hozzátette: a magyar félnek komoly szerepe lehet a kapacitások fejlesztésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×