eur:
393.06
usd:
366.87
bux:
66548.58
2024. április 25. csütörtök Márk
Takarítók dolgoznak a Parlament Alsóházi üléstermében az Országgyűlés május 8-ai alakuló ülésének előkészületei során 2018. május 4-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Nézőpont: négyéves csúcson a kormánypártok támogatottsága

A Fidesz-KDNP négy éve nem volt ilyen népszerű, a Jobbik viszont potenciális szavazókat veszített – legalábbis ez derül ki a Nézőpont Intézet legújabb, Magyar Időknek készített felméréséből.

A Fidesz-KDNP pártszövetség nem csak őrzi, de növelni is tudta népszerűségét – derül ki a Nézőpont Intézet legújabb felméréséből. Nagy Dániel kutatási igazgató elmondta, a kormánypártokra többen voksolnának, mint a teljes ellenzékre.

„A 2014-es választások óta nem volt ilyen magas a Fidesz-KDNP támogatottsága,

ez azt jelenti, hogy a teljes előző ciklusban nem volt olyan népszerű a Fidesz-KDNP, mint 2018 júniusában” – emelte ki a szakértő. A kormánypártok már májusban meghaladták az áprilisban elért 47 százalékos belföldi listás eredményt, ehhez képest a mostani 55 százalék még egy százalékpontos emelkedést jelent.

A teljes népességen belül ugyanakkor nem változtak az erőviszonyok – tette hozzű Nagy Dániel. A táborok közel azonos méretűek, viszont az ellenzéki – különösen a Jobbikhoz húzó – szimpatizánsok aktivitása csökkent.

„Az ellenzéki szavazók jóval kisebb lelkesedéssel rendelkeznek,

és most már nem mennének el annyian szavazni, mint korábban. A Fidesz-szavazók pedig ugyanolyan lelkesek, mint régebben” – hangsúlyozta.

A Jobbik veszített népszerűségéből, az MSZP-Párbeszéd pártszövetség pedig a listás eredmények becslése alapján nem kerülne be a parlamentbe – mondta a kutatási igazgató. A Sneider Tamás pártjára a választópolgárok 18 százaléka szavazna. Mivel az adatfelvétel a Mi Hazánk mozgalom párttá alakulása előtt történt, így az új politikai alakulat esetleges népszerűségnövekedése még nem jelent meg a pártpreferenciában, azonban a Jobbik szimpatizánsainak inaktivizálódásában már szerepet játszhatott – emelte ki Nagy Dániel.

Az MSZP-Párbeszéd listára a biztos szavazók 9 százaléka voksolna, az LMP-re 6, a DK-ra pedig 5 százalék szavazna. A Momentum 4 százaléka, illetve a Kétfarkú Kutya Párt 2 százaléka pedig most sem juttatná be őket a parlamentbe. Nagy Dániel hozzátette: jelenleg a megkérdezettek 32 százaléka nem menne el szavazni, vagy nem mondja meg, kire adná le voksát, ami nagyságrendileg megfelel a tavaszi választás részvételi arányainak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×