eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Alternatív javaslat kidolgozására kérték az MTA-t

Folytatódtak kedden a tárgyalások a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetői között, a köztestület alternatív javaslatot fogalmaz meg a költségvetéssel kapcsolatban Palkovics László tárcavezető kérésére.

A tárgyalásokról Lovász László, az MTA elnöke tájékoztatta az Akadémia elnökségét. A testület ülésen jelen voltak az MTA kutatóintézet-hálózatának vezetői is.

Az MTA álláspontja szerint a keddi tárgyaláson kismértékű közeledés történt az MTA és az ITM között. Az MTA vezetői folytatják a tárgyalásokat az ITM-mel (várhatóan még ezen a héten), és Palkovics László miniszter kérésére

alternatív javaslatot fogalmaznak meg a költségvetéssel kapcsolatban

- olvasható a közleményben.

Az MTA és az ITM egyetért abban, hogy el kell különíteni a hazai költségvetésben rendelkezésre álló kutatási és innovációs forrásokat. Továbbá a tudományos kutatásokon belül el kell különíteni a kiválósági kutatásokat, azaz a felfedező jellegű alapkutatásokat a célzott kutatásoktól.

Továbbra is vita van a felek között az MTA kutatóintézet-hálózatának fenntartásáról (minimum 17,1 milliárd forint), amelynek a költségvetési törvény MTA-fejezetében támogatásként való biztosítása elengedhetetlen - áll a közleményben.

A dokumentum ismerteti az Akadémiai Kutatóintézetek Vezetőinek Tanácsának (AKVT) álláspontját is: a kutatóközpontok főigazgatóiból és a kutatóintézetek igazgatóiból, valamint a támogatott kutatócsoportok öt képviselőjéből álló testület szerint a kutatóhálózat fenntartását biztosító támogatásoknak továbbra is az MTA kezelésében kell maradnia.

Az akadémia kitért arra is, hogy kedden az Európai Tudományos Akadémiák Szövetsége (All European Academies, ALLEA) nyílt levélben fordult Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez, amelyben kiáll a Magyar Tudományos Akadémia autonómiája és pénzügyi függetlensége mellett. Sierd Cloetingh, az Academia Europaea elnöke és Ole H. Petersen, az Academia Europaea alelnöke szintén nyílt levelet írt Palkovics Lászlónak, melyben biztosítja a Magyar Tudományos Akadémiát a támogatásáról.

A dokumentum kiemeli: a folytatódó tárgyalásokról tájékoztatták Pénzügyminisztériumot, valamint hangsúlyozták, hogy a támogatás kétharmados nagyságrendű átcsoportosításával az MTA vezetői nem értenek egyet. "Ezért, és mert a változtatás egyelőre jogszabállyal alá nem támasztott, az MTA elnöke nem írta, nem írhatta alá a javasolt keretszámokat, valamint a tárgyalás alatt álló átcsoportosítás fejezeti indokolása sem készülhetett el" - áll a közleményben.

Palkovics László előzőleg arról beszélt az InfoRádiónak, hogy elviekben egyetértés van az MTA-val, a megoldásokban nem.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×