INFORÁDIÓ
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila

mta

palkovics lászló

innovációs és technológiai minisztérium

Alternatív javaslat kidolgozására kérték az MTA-t

Infostart / MTI

Folytatódtak kedden a tárgyalások a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetői között, a köztestület alternatív javaslatot fogalmaz meg a költségvetéssel kapcsolatban Palkovics László tárcavezető kérésére.

A tárgyalásokról Lovász László, az MTA elnöke tájékoztatta az Akadémia elnökségét. A testület ülésen jelen voltak az MTA kutatóintézet-hálózatának vezetői is.

Az MTA álláspontja szerint a keddi tárgyaláson kismértékű közeledés történt az MTA és az ITM között. Az MTA vezetői folytatják a tárgyalásokat az ITM-mel (várhatóan még ezen a héten), és Palkovics László miniszter kérésére

alternatív javaslatot fogalmaznak meg a költségvetéssel kapcsolatban

- olvasható a közleményben.

Az MTA és az ITM egyetért abban, hogy el kell különíteni a hazai költségvetésben rendelkezésre álló kutatási és innovációs forrásokat. Továbbá a tudományos kutatásokon belül el kell különíteni a kiválósági kutatásokat, azaz a felfedező jellegű alapkutatásokat a célzott kutatásoktól.

Továbbra is vita van a felek között az MTA kutatóintézet-hálózatának fenntartásáról (minimum 17,1 milliárd forint), amelynek a költségvetési törvény MTA-fejezetében támogatásként való biztosítása elengedhetetlen - áll a közleményben.

A dokumentum ismerteti az Akadémiai Kutatóintézetek Vezetőinek Tanácsának (AKVT) álláspontját is: a kutatóközpontok főigazgatóiból és a kutatóintézetek igazgatóiból, valamint a támogatott kutatócsoportok öt képviselőjéből álló testület szerint a kutatóhálózat fenntartását biztosító támogatásoknak továbbra is az MTA kezelésében kell maradnia.

Az akadémia kitért arra is, hogy kedden az Európai Tudományos Akadémiák Szövetsége (All European Academies, ALLEA) nyílt levélben fordult Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez, amelyben kiáll a Magyar Tudományos Akadémia autonómiája és pénzügyi függetlensége mellett. Sierd Cloetingh, az Academia Europaea elnöke és Ole H. Petersen, az Academia Europaea alelnöke szintén nyílt levelet írt Palkovics Lászlónak, melyben biztosítja a Magyar Tudományos Akadémiát a támogatásáról.

A dokumentum kiemeli: a folytatódó tárgyalásokról tájékoztatták Pénzügyminisztériumot, valamint hangsúlyozták, hogy a támogatás kétharmados nagyságrendű átcsoportosításával az MTA vezetői nem értenek egyet. "Ezért, és mert a változtatás egyelőre jogszabállyal alá nem támasztott, az MTA elnöke nem írta, nem írhatta alá a javasolt keretszámokat, valamint a tárgyalás alatt álló átcsoportosítás fejezeti indokolása sem készülhetett el" - áll a közleményben.

Palkovics László előzőleg arról beszélt az InfoRádiónak, hogy elviekben egyetértés van az MTA-val, a megoldásokban nem.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018