INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 11. kedd
Tiborc, Zsuzsanna

mta

lovász lászló

palkovics lászló

Lovász László: fontosak a garanciák

Infostart / MTI

Még folynak a tárgyalások a Magyar Tudományos Akadémia jövő évi költségvetéséről, de az MTA elnöke szerint közel a megegyezés.

Lovász László az M1-en egyebek között arról beszélt, hogy szerinte az intézethálózat alapműködését szolgáló forrásokat az akadémiánál kell hagyni. A határozatlan idejű, tehát állandó állásban lévő kutatók bére például nem jöhetne kívülről, annak állandónak kell lennie a stabilitás biztosításához.

Lovász László fontosnak nevezte a garanciákat, mint mondta,

nem nekünk, hanem a fiatal kutatóknak.

Az MTA különleges intézmény abból a szempontból, hogy ez a világ egyetlen olyan akadémiája, melyet nem egy király vagy egy kormány hozott létre, hanem közadakozásból jött létre. Tekintélye ezért nagyobb, és ez nagy szerepet játszik abban is, hogy egy fiatal kutató az akadémiához kerül-e.

Ha ez a tekintély csorbul, az visszavetheti azon igyekezetünket, hogy a fiatal kutatókat hazacsábítsuk

– hangsúlyozta az Akadémia elnöke.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter korábban felajánlotta egy közös, tudósok, akadémikusok és egyetemi rektorok alkotta munkacsoport létrehozását, amely segítene a vitás kérdések eldöntésében.

Az MTA elnöke azt mondta, egyetértenek abban, hogy a különböző pályázatok felügyelete továbbra is az Akadémia feladata lenne. A munkacsoport feladata az lehetne, hogy kijelölje azokat a területeket, amelyekre érdemes fókuszálni. Ezt megfelelő gondossággal el lehet végezni, de 6-8 embernél sokkal többet kell bevonni, hiszen 6-8 ember még a saját tudományterületét se tudja átlátni.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018