eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 3. szombat Klotild
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az autóipari Modine Hungária Kft. új gyártóüzemének átadóünnepségén Mezőkövesden 2018. március 27-én.
Nyitókép: Vajda János

Kettős mércét emlegetett Szijjártó Péter

Sok közös pont van Magyarország és Németország között a migrációs válság megítélésében, de Magyarország elutasítja a kötelező elosztást és nem enged abból, hogy a biztonság a legfontosabb - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Berlinben a Phoenix német országos közszolgálati televíziónak.

A miniszter elmondta, hogy közös pont a külső határok védelme, amit az is mutat, hogy Magyarország és Németország is támogatja rendőrökkel a macedón-görög határ védelmét. Teljes az egyetértés abban, hogy erősíteni kell a nemzetközi fejlesztési politikát, ezért írt alá Gerd Müller nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős német miniszterrel vízgazdálkodási megállapodást, amely olyan afrikai és közel-keleti országokat érint, ahonnan sok menekült érkezett.

Magyarország szerint a biztonság ügyét kell az első helyre állítani

- tette hozzá Szijjártó Péter, kiemelve, hogy a terrorveszély növekedése mindenképpen összefüggésben áll azzal, hogy "teljesen ellenőrizetlenül vándoroltak be Európába emberek ezrei és százezrei". Hangsúlyozta, hogy Magyarország elutasítja a szolidaritás fogalmának "szelektív, diszkriminatív" értelmezését, és nem tudja elfogadni azt a nézetet, amely szerint a határok védelme nem a szolidaritás kifejezése.

Mindazok 90 százaléka, akik illegálisan próbálnak átlépni a magyar határon, valójában Németországba akarnak eljutni - emelte ki a miniszter.

Szijjártó Péter a "Stop Soros" törvénytervezettel kapcsolatban hangsúlyozta: számolnia kell a következményekkel annak, aki megsérti a magyar nemzetbiztonsági érdekeket, ahogy azoknak a szervezeteknek is, amelyek támogatják a határok megsértését és az illegális migrációt, vagy megpróbálnak menedékjoghoz juttatni olyan embereknek, akik nem jogosultak menedékre.

A magyar miniszter Emmanuel Macron francia államfő európai uniós reformterveivel kapcsolatban felidézte Angela Merkel német kancellár intelmét, miszerint minden EU-tagországnak el kell végeznie az államháztartás szerkezetét érintő "házi feladatait". Szerinte Magyarország elvégezte ezeket, de nem támogatja a tagállamok között az adózás területén kibontakozott versenyt az egységesítés révén felszámoló törekvéseket és az államadósság törlesztése iránti felelősség közösségi szintre emelését. Mint mondta, Magyarország nem tartja felelőtlennek a francia elnök javaslatait, de vannak aggodalmai.

Az Oroszország elleni szankciók ügyéről szólva Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország soha nem bontotta meg az EU egységét, és elfogadhatatlannak tartja, hogy a történelmi tapasztalataiból adódó pragmatikus álláspontja miatt túlzott oroszbarátsággal vádolják.

Ez a kettős mérce megnyilvánulása

- tette hozzá, megjegyezve, hogy a szankciók közepette "a felszín alatt" nagyon szoros kapcsolatok épültek ki német és orosz vállalkozások között.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. június 3. 13:05
×
×
×
×