eur:
393.39
usd:
367.88
bux:
67247.96
2024. április 26. péntek Ervin

Bemutatta kormányát az új olasz miniszterelnök - a nap hírei

Életbe lépnek pénteken az európai, kanadai és mexikói acél-, és alumíniumtermékekre kivetett amerikai védővámok. Tesztrepülés közben zuhant le Pécs közelében a magyar fejlesztésű elektromos kisrepülő.

Olaszországban elfogadta a kormányalakítási megbízatást az államfőtől Giuseppe Conte, miután Sergio Mattarella újabb kormányalakítási megbízatást adott az 54 éves jogásznak. Az olasz elnöki palota azt közölte: az új olasz kormány a tervek szerint péntek délután teszi le esküjét. Giuseppe Conte csütörtök este bemutatta kormányának tagjait. Az Öt Csillag Mozgalomnak és a Ligának a csütörtöki nap volt az utolsó lehetőség egy politikai kabinet létrehozására a március 4-i parlamenti választások óta.

Életbe lépnek pénteken az európai, kanadai és mexikói acél-, és alumíniumtermékekre kivetett amerikai védővámok. Az Európai Bizottság indokolatlannak tartja a mentesség megszüntetését és rövidesen dönt a válaszintézkedésekről. Donald Trump amerikai elnök március 23-án nemzetbiztonsági aggodalmakra hivatkozva jelentette be, hogy 25 százalékos védővámot vet ki az acél-, és 10 százalékos vámtarifát az alumíniumtermékek behozatalára.

Az amerikai külügyminiszter szerint sikerült haladást elérni az amerikai elnök és az észak-koreai vezető eredetileg június 12-re, Szingapúrba tervezett csúcstalálkozója ügyében. Mike Pompeo külügyminiszter és Kim Jong Csol magas rangú észak-koreai tisztségviselő New Yorkban tárgyalt a kérdésről. Az észak-koreai hírszerzés volt vezetője személyében 18 év után először járt a kommunista ország magas rangú tisztségviselője az Egyesült Államokban.

Magyarország támogatja Brüsszel szabadkereskedelmi megállapodásait, de elvárja a magyar érdekek figyelembe vételét, főként a mezőgazdaság területén. Erről a külgazdasági és külügyminiszter beszélt Párizsban az OECD miniszteri értekezletén. Szijjártó Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar gazdaság számára rendkívül fontos, hogy minél könnyebben lehessen két vagy többoldalú megállapodást kötni.

Új autópálya-szakasz épülhet a román határig uniós finanszírozásból - jelentette be az Európai Bizottság. Magyarország 265 millió eurót fordíthat az unió kohéziós alapjából a Budapesttől a román határig tartó M4-es autópálya új szakaszának kiépítésére. A támogatás a Berettyóújfalu és Nagykereki közötti, a román határig húzódó autópálya utolsó hiányzó szakaszának kiépítésére irányul. Ha elkészül, kevesebb mint 2 óra 40 perc alatt lehet majd eljutni Budapesttől a román határig.

Erősnek tartja a bankrendszer sokkellenálló képességét a likviditás és a tőkeellátottság tekintetében a Magyar Nemzeti Bank. Oláh Zsolt főosztályvezető úgy vélte: jelentős tartalékok vannak a hitelezés növelésére a magyar bankszektorban. A Pénzügyi stabilitási jelentés megállapításait ismertetve kiemelte: a kedvező makrogazdasági környezetben alacsonynak tekinthető a vállalatok és a háztartások eladósodottsága.

A jelölt kérésére zárt ülésen folytatta a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat leendő főigazgatójának, Béres Jánosnak a meghallgatását az országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottsága. Az ülésen Benkő Tibor honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a jelölt a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat minden területét ismeri.

Ismét egy helyen működik az Országos Sportegészségügyi Intézet. Az intézmény Karolina úti épületében két, európai szabványoknak megfelelő modern műtővel kezdte meg működését a sportsebészeti osztály. A teljes körű felújításra 2019-ig 10 milliárd forint áll rendelkezésre. Hozzátette: a fejlesztés lehetővé teszi egy új, magas színvonalú ellátási forma kialakítását is, amelyben központi szerepe lesz az Országos Sportegészségügyi Intézetnek.

Tesztrepülés közben zuhant le csütörtök délelőtt a Magnus Aircraft elektromos kisrepülője a pécs-pogányi repülőtér közelében. A magyar fejlesztésű járműben utazó 61 éves és 42 éves férfi a helyszínen meghalt. A rendőrség légiközlekedés veszélyeztetése miatt büntetőeljárást indított az ügyben. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az elektromos repülőgép két kör megtétele után zuhant le ismeretlen okból. A légi jármű kigyulladt.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×