eur:
392.72
usd:
366.38
bux:
66745.44
2024. április 25. csütörtök Márk
A képviselők a Himnuszt éneklik az Országgyűlés alakuló ülésének kezdetén 2018. május 8-án.
Nyitókép: Kovács Tamás

Országgyűlési frakciók és tisztségviselők - 20 éve nem volt ennyi képviselőcsoport

20 éve nem volt ennyi képviselőcsoport a parlamentben. Összefoglaló a múlt héten megalakult Országgyűlés frakcióiról.

Utoljára 1998-ban volt 7 képviselőcsoport a parlamentben, de azért sem számít rekordnak az új Országgyűlés frakció száma, mivel a rendszerváltást követően, 1990 és '94 között összesen 8 képviselőcsoporttal törvénykezett a Ház.

A 117 tagú Fidesz frakciót Kocsis Máté, korábbi józsefvárosi polgármester vezeti, akinek összesen 8 helyettese van: Balla György, Bánki Erik, Bóna Zoltán, Halász János, Hende Csaba, Kubatov Gábor, Németh Zsolt és Selmeczi Gabriella.

A 16 képviselőből álló, szintén kormánypárti KDNP képviselőcsoportját ismét Harrach Péter vezeti, három helyettese Móring József Attila, Szászfalvi László és Vejkey Imre.

A legerősebb ellenzéki frakció immár a Jobbiké, 26 taggal, amelyet Gyöngyösi Márton vezet, s a korábbi frakcióvezető, Volner János helyetteseként segíti munkáját. Mellette szintén frakcióvezető-helyettes lett Farkas Gergely, Lukács László György, Szávay István, és Szilágyi György is.

Az MSZP 15 tagú frakcióját Tóth Bertalan vezeti, akinek Bangóné Borbély Ildikó, Harangozó Tamás és Tóth Csaba lett a helyettese.

A szocialistákkal szövetségben politizáló Párbeszéd 5 fős képviselőcsoportját Szabó Tímea vezeti, helyettese Tordai Bence, a liberális Bősz Anett, valamint az MSZP-től a frakcióalakítás miatt átült Burány Sándor.

A Demokratikus Koalíció 9 fős frakcióját a pártelnök, Gyurcsány Ferenc vezeti két helyettesével, Arató Gergellyel és Vadai Ágnessel.

A Lehet Más a Politika szintén 9 tagú képviselőcsoportját ismét a párt társelnöke Szél Bernadett irányítja, akinek munkáját Schmuck Erzsébet, Keresztes László Lóránt és a korábban szocialista Demeter Márta segíti helyettesként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×