eur:
392.16
usd:
366.49
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszterjelölt érkezik kinevezés előtti meghallgatására az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésére az Országgyűlés Irodaházában 2018. május 14-én.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Megvan, kik lesznek Palkovics László államtitkárai

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága támogatta az innovációért és technológiáért felelős miniszterjelölt kinevezését hétfői ülésén, Palkovics László 7 igen szavazatot kapott 2 tartózkodás mellett.

A miniszterjelölt kinevezése előtti meghallgatásán elmondta: az Innovációs és Technológiai Minisztérium a technológiai kihívások megoldására jött létre. Erre a minisztériumi szerkezetre azért van szükség, mert a folyamatosan változó környezeti kihívásokat csak integráltan lehet kezelni - mutatott rá.

Palkovics László a tárca által lefedett szakpolitikák közül példaként említette az energia- és a klímapolitikát, az infokommunikációt, a közlekedést és a fenntarthatóságot.

Ismertetése szerint a minisztérium feladatkörébe tartozik majd egyebek között a vasúti és a közúti közlekedési hálózat fejlesztése, Magyarország energiaellátásának biztosítása, a Nemzeti Éghajlatvédelmi Stratégia előkészítése parlamenti elfogadásra, valamint a hulladékgazdálkodás.

Palkovics elmondta, hogy kiket kért fel államtitkárnak

  • A parlamenti államtitkár Cseresnyés Péter lesz, aki eddig a nemzetgazdasági tárcánál dolgozott.
  • a gazdaságért György László felel, aki a Századvég csoportnál dolgozott
  • a fenntarthatóság Weingartner Balázshoz tartozik, aki korábban a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelőt vezette,
  • az energiaügyekért Kaderják Péter felel, aki korábban az Energiahivatalt vezette
  • a közlekedéspolitika Mosóczi Lászlóhoz tartozik, aki korábban az NFM helyettes államtitkára volt korábban
  • infokommunikációért és fogyasztóvédelemért továbbra is Kara Ákos felel,
  • az EU ügyeket Sanda Tamás felügyeli.

Az új tárca az innovációért és a technológiák koordinációjáért felel egyebek mellett, de idetartozik a szakképzés is.

Palkovics László a minisztérium kiemelt területei közé sorolta a mesterséges intelligencia ( AI), a robotizáció, az automatizáció területeit is, és hangsúlyozta, hogy az új technológiák megjelenése a munkaerőpiac átalakulásához vezetnek, azonban nem kiszorítják a munkaerőt, hanem új követelményeket támasztanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×