eur:
392.58
usd:
365.65
bux:
66832.25
2024. április 26. péntek Ervin

Az Európai Néppárt vezetőivel tárgyal szerdán Brüsszelben Orbán Viktor kormányfő - a nap hírei

Lejárt hétfőn a kilakoltatási moratórium. Mégsem sztrájkolnak kedden a LOT lengyel légitársaság alkalmazottai.

Az Európai Néppárt vezetőivel tárgyal szerdán Brüsszelben Orbán Viktor kormányfő. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt közölte: a magyar kormányfő Manfred Weber európai néppárti frakcióvezető márciusi budapesti látogatását viszonozza, és az új kormány céljairól, a következő évek feladatairól tájékoztatja a Fidesz európai pártcsaládjának vezetőit, és aktuális uniós kérdésekről is tárgyalnak. Előzőleg a Népszava ugyanakkor arról írt: az Európai Néppárt tisztázó beszélgetésre hívja Brüsszelbe az újraválasztott magyar kormányfőt, és azt szeretné tudni, hogy folytatni kívánja-e Magyarországon az illiberális demokrácia építését, illetve milyen viszonyra számíthatnak a Fidesz és a Néppárt, Magyarország és Európa között.

A Publicus Intézet felmérése szerint a megkérdezettek fele elégedetlen az április 8-i választások eredményével, kicsivel kevesebben, 46 százalékban vannak azok, akik elégedettek. A Vasárnapi Hírek megbízásából készült kutatás alapján a megkérdezettek 87 százaléka válaszolt úgy, hogy részt vett az április 8-i választásokon. A Fideszre leginkább azért szavaztak a választók, mert úgy gondolják, hogy a párt megoldja a menekültproblémát, mert jobban él, vagy mert mindig is a Fideszre szavazott. Az ellenzéki szavazók közül legtöbben azt említették a helyzet okának, hogy az ellenzéki pártok nem tudtak megegyezni, lényegében ennyien mondták azt is, hogy megtévesztettek, megfélemlítettek a szavazók. A megkérdezettek csaknem fele szerint nem történt érdemi csalás a választásokon, tízből négy fő - az ellenzéki szavazók háromnegyede szerint igen.

Lejárt hétfőn a kilakoltatási moratórium. Az Országgyűlés 2017. őszén fogadta el azt a törvénymódosítást, mely a moratórium időtartamát a december 1-jétől március 1-jéig terjedő időszak helyett november 15-től április 30-ig állapította meg magánszemélyek esetében. A Párbeszéd most, a moratórium lejárta után írásbeli kérdéssel fordult az igazságügyi miniszterhez a kilakoltatások megakadályozásáért. Az ellenzéki párt információi szerint már májusban több ezer és az év folyamán több tízezer kilakoltatást terveznek.

Londoni pénzügyi elemzők szerint nem emelik alapkamatukat a közeljövőben a közép-európai térség jegybankjai. A szakértők a Magyar Nemzeti Bank esetében nem jelöltek meg időpontot az újabb kamatemelésre, úgy fogalmaznak: ez csak a távoli jövőben várható. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének európai felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban tettek tájékozódó látogatást.

A tavalyihoz hasonló vendégforgalmat vár a budapesti strandokon a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója. Szőke László az M1-en azt mondta: tavaly 4 millió 200 ezer ember kereste fel fürdőiket. Hozzátette: az idén kevésbé jó nyárra számítanak, mint az előző évben. Közlése szerint szombaton kinyitott a Paskál fürdő és a Palatinus Strandfürdő, jóval ezer fölötti volt a vendégforgalom mindkét nap mindkét helyen. Hozzátette: május 25-én és 26-án nyit ki a Csillaghegyi és a Római Strandfürdő, majd június 2-án a pünkösdfürdői strand.

Második hetébe lép a katasztrófavédelem által irányított központi, biológiai szúnyogirtás - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Mukics Dániel elmondta: ezen a héten Győr, Komárom és Mosonmagyaróvár térségében csökkentik a szúnyoglárvák számát ezer hektáron. A nyárias időjárás miatt az ország több pontján megindult a csípőszúnyogok rajzása. A kémiai eljárást május 7-én kezdi a katasztrófavédelem, kizárólag lakott területen az esti órákban.

Sajid Javidot nevezte ki belügyminiszterré a brit kormányfő. Elődje, Amber Rudd vasárnap éjjel nyújtotta be lemondását, miután kiderült, hogy az illegálisnak minősített bevándorlók kitoloncolásának gyakorlatáról akaratlanul, de férlevezette a londoni alsóházat. A 48 éves Sajid Javid pakisztáni bevándorlók gyermekeként született Nagy-Britanniában. A Guardian című baloldali napilap írta meg, hogy a brit kormány az elmúlt években számos, a II. világháború után, a felbomló brit gyarmatbirodalomból áttelepült embert minősített illegális bevándorlóvá.

Mégsem sztrájkolnak kedden a LOT lengyel légitársaság alkalmazottai. A szakszervezetek ehelyett a lengyel légitársaság varsói székhelyénél tiltakozó gyűlést szerveznek kedden reggel. Az érdekképviseletek szerint azután döntöttek a másnapra tervezett sztrájk elhalasztásáról, hogy Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő leváltotta a LOT felügyelőbizottságának elnökét és várják a további kormányzati lépéseket. Ha mégsem lesz érdemi előrelépés, május közepén újból sztrájkot hirdetnek. A szakszervezetek kifogásolják a légitársaság jelenlegi bérkifizetési szabályzatát.

Afganisztán fővárosában egy kettős robbantásban 46-an, majd a déli Kandahár tartományban egy öngyilkos merényletben 11-en haltak meg. Kabulban, a titkosszolgálatok épületeinek közelében az első detonáció után újságírók csoportjához érkezett egy gyalogos, aki szintén működésbe hozott egy robbanószerkezetet. Kilenc afgán újságíró meghalt, közöttük az AFP francia hírügynökség helyi fotósa. A déli Kandahár tartományban egy NATO-konvoj ellen követtek el öngyilkos támadást. Nyolc román katona sebesült meg, de nincsenek életveszélyben. A detonációban egy közeli muzulmán vallási iskola 11 diákja veszítette életét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×