eur:
392.99
usd:
366.49
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

A demokráciáért és a sajtószabadságért tüntettek Budapesten - a nap hírei

Külön frakcióban, de szövetségben dolgozik az Országgyűlésben az MSZP és a Párbeszéd. A Lánchíd felújításáról, valamint a városnéző buszok üzemeltetéséről is tárgyalhat jövő héten a Fővárosi Közgyűlés.

A demokráciáért és a sajtószabadságért tüntettek a "Mi vagyunk a többség" Facebook-közösség szervezésében Budapesten. A múlt szombati tüntetés folytatásaként a részvevők a Szabad sajtó útra vonultak, ahol beszédek hangzottak el. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester gyakorlatilag programbeszédet mondott - tudósításunkat itt olvashatja).

Visszaküldte az Állami Számvevőszék a Jobbik, a DK és a Párbeszéd intézkedési tervét a gazdálkodásukban feltárt szabálytalanságok megszüntetésére. Az ÁSZ az LMP esetében kiegészítést kért. Az Együtt, az MSZP és a Liberálisok intézkedési tervét rendben találta a számvevőszék.

Külön frakciót alakít az MSZP és a Párbeszéd, és frakciószövetségként dolgozik az Országgyűlésben - jelentette be a két párt vezetője. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke kijelentette, szeretnék fenntartani az együttműködést, egy szövetségben. A két frakció hétfőn együttes ülést tart, amelyen megköti a megállapodást.

A Jobbik minden, az országgyűlési választással kapcsolatos jogorvoslati lehetőséget kihasznál, emellett pedig országos népszavazást kezdeményez az arányos tájékoztatásért - közölte Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke. A Duna Médiaszolgáltató visszautasította a pártvezető vádjait.

A Lánchíd felújításáról, valamint a városnéző buszok üzemeltetéséről szóló koncessziós szerződésről is tárgyalhat szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A képviselők dönthetnek a 3-as metróvonal felújításánál több állomás speciális akadálymentesítéséről. A jelenlegi terv a 20 állomás közül még csak 12 akadálymentesítését tartalmazza, de ezen felül további 6 állomás akadálymentesítése is megvalósulhat.

Továbbra is tünetmentes az a magyar kutató, aki múlt pénteken egy állatkísérlet alkalmával Ebola vírussal szennyezett tűvel szúrta meg magát. A karantént viszont még nem oldják fel, mert a lappangási idő 21 nap - mondta az M1-en Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

A vállalkozások versenyképességének javítását, a bérfelzárkóztatás folytatását sürgeti a Magyar Iparszövetség ügyvezető elnöke. Vadász György az érdekképviselet elnökségi ülése után a munkaadói közterhek további mérséklését is szükségesnek nevezte.

Felfüggeszti nukleáris kísérleteit, rakétatesztjeit és bezárja nukleáris kísérleti telepét Észak-Korea. Ezt Kim Dzsong Un, a kommumista ország vezetője jelentette be. Szöul, Washington, Tokió Peking és Brüsszel is üdvözölte az észak-koreai bejelentést.

Svédországban tart kihelyezett ülést az ENSZ Biztonsági Tanácsa a szíriai támadások után kialakult helyzetről. António Guterres, a világszervezet főtitkára azt mondta: megoldást kell találni a nemzetközi jog megsértésére, mert vegyi fegyverek bevetése háborús bűn. Közben sikerült mintát venniük a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet szakértőinek az április 7-i vélelmezett vegyifegyver-támadás helyszínén.

Javította Csehország államadós-besorolásának kilátását a Moody's. A felminősítés lehetőségéről szóló döntést a hitelminősítő elsősorban a közfinanszírozási adatok folyamatos javulásával, az alacsony adósságrátával indokolta.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×