eur:
394.43
usd:
370.01
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Szaharai por a hajnali eső után egy autón Nagykanizsán 2018. április 16-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint egy nagy méretű ciklon szaharai port szállított térségünk felé.
Nyitókép: Varga György

Szaharai homok zúdult Magyarországra

Saras eső, homokot tartalmazó csapadék hullott több helyen is, ennek nyomait például az autókon is észlelni lehetett. Észak-Afrikából érkezett a homok.

A most lehullott csapadék homokot tartalmazott, olyan a hatása, mintha saras lenne az eső. Az az oka, hogy a légtömeg Észak-Afrikából érkezett, ahol a szél felkapta a sivatagi homokot, ez akár 7-8 kilométeres magasságba is feljutott, onnan pedig a felhőkkel, a déli áramlással egészen a Kárpát-medencéig ért - magyarázta a jelenséget az InfoRádióban Üveges Zoltán meteorológus.

A szakember hozzátette, nem egyedülálló jelenség évente többször is előfordul ilyen időjárási helyzet. A mostanit az okozza, hogy a Földközi-tenger felett kialakult egy légörvény, és a déli oldalán erőteljes déli áramlás alakult ki, ez hozta hozzánk a port és homokot. Az gyakran előfordul, de most Észak-Afrikában erőteljesebb volt a szél, ezért vert fel több port és homokot a levegőbe.

"Nincs káros következménye a jelenségnek, a homok nedves ülepedéssel rakódik le a talajra, a városi levegő pedig sokkal több káros anyagot tartalmat, mint a sivatagi homokkal telített levegő" - mondta Üveges Zoltán arra a kérdésre, hogy van-e veszélye a homokos esőnek.

A különleges természeti jelenség még szerdáig marad, a déli áramlással pótlása érkezik a magasban a homoknak, és amíg csapadék van, addig a talajig is el tud jutni.

"Még kedden is várható eső, tehát hasonló jelenséggel találkozhatunk. Majd szerdán jön változás, akkor egy hidegfront hatására az eddigi déliesről északnyugatira vált az áramlás felettünk, és onnan nem érkezik már homok, szépen kitisztul az idő" - mondta Üveges Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×