INFORÁDIÓ 
2019. március 24. vasárnap
Gábor, Karina

homok

eső

észak-afrika

sivatag

déli áramlás

Nagykanizsa, 2018. április 16. Szaharai por a hajnali eső után egy autón Nagykanizsán 2018. április 16-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint egy nagy méretű ciklon szaharai port szállított térségünk felé. MTI Fotó: Varga György

Szaharai homok zúdult Magyarországra

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Saras eső, homokot tartalmazó csapadék hullott több helyen is, ennek nyomait például az autókon is észlelni lehetett. Észak-Afrikából érkezett a homok.

A most lehullott csapadék homokot tartalmazott, olyan a hatása, mintha saras lenne az eső. Az az oka, hogy a légtömeg Észak-Afrikából érkezett, ahol a szél felkapta a sivatagi homokot, ez akár 7-8 kilométeres magasságba is feljutott, onnan pedig a felhőkkel, a déli áramlással egészen a Kárpát-medencéig ért - magyarázta a jelenséget az InfoRádióban Üveges Zoltán meteorológus.

A szakember hozzátette, nem egyedülálló jelenség évente többször is előfordul ilyen időjárási helyzet. A mostanit az okozza, hogy a Földközi-tenger felett kialakult egy légörvény, és a déli oldalán erőteljes déli áramlás alakult ki, ez hozta hozzánk a port és homokot. Az gyakran előfordul, de most Észak-Afrikában erőteljesebb volt a szél, ezért vert fel több port és homokot a levegőbe.

"Nincs káros következménye a jelenségnek, a homok nedves ülepedéssel rakódik le a talajra, a városi levegő pedig sokkal több káros anyagot tartalmat, mint a sivatagi homokkal telített levegő" - mondta Üveges Zoltán arra a kérdésre, hogy van-e veszélye a homokos esőnek.

A különleges természeti jelenség még szerdáig marad, a déli áramlással pótlása érkezik a magasban a homoknak, és amíg csapadék van, addig a talajig is el tud jutni.

"Még kedden is várható eső, tehát hasonló jelenséggel találkozhatunk. Majd szerdán jön változás, akkor egy hidegfront hatására az eddigi déliesről északnyugatira vált az áramlás felettünk, és onnan nem érkezik már homok, szépen kitisztul az idő" - mondta Üveges Zoltán

Nyitókép: Varga György

Kapcsolódó hang

Szaharai homok zúdult Magyarországra
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018