eur:
394.95
usd:
363.4
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Hófúvás 37-es számú főútnál a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Újharangod közelében 2018. március 18-án.
Nyitókép: Vajda János

Mérsékelték a legmagasabb fokú veszélyjelzést - hóhelyzet délután, friss fotókkal

Az ország északkeleti részén vasárnapra több megyében járhatatlanná váltak utak a havazás és a viharos szél, illetve kidőlt fák és oszlopok miatt, több helyen szünetel a vonatközlekedés, az áramkimaradások 34 ezer fogyasztási helyet érintettek, illetve érintenek, elzárt település viszont nincs az országban. Vasárnap kora délután mérsékelték a hófúvás miatt kiadott legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetéseket és riasztásokat.

Az intenzív havazás, hófúvás és ónos eső miatt szombaton 140, vasárnap délig pedig 250 beavatkozást végeztek a tűzoltók, a legtöbb esetben kidőlt fákhoz, árokba csúszott, úton elakadt vagy keresztbe fordult járművekhez riasztották őket - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.
    

Mukics Dániel elmondta, hogy a katasztrófavédelem minden megyében továbbra is operatív törzset működtet, ezek irányítják a beavatkozásokat és hozzák meg a szükséges döntéseket. Kétezer tűzoltó van készenlétben ötszáz járművel, a szolgálatban lévők számát a havazással leginkább érintett területen száz emberrel megnövelték.
    

A helyettes szóvivő közölte: a fák több helyen nem bírták el a hó súlyát, ágak törtek le, fák dőltek ki. Hat megyében, több mint ötven településen az áramkimaradások összesen 34 ezer fogyasztási helyet érintettek, illetve érintenek, a szolgáltatók folyamatosan dolgoznak a helyreállításon. Ha valahol nagyon elhúzódna a hiba elhárítása és a lakások kihűlnek, a katasztrófavédelem azonnal melegedőket nyit meg - jelezte.

   

Az üzemzavarok Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megye településein okoztak, illetve okoznak áramszünetet.
    

Az északkeleti országrészben, főleg Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében több térségben, illetve az M3-as autópálya egyes szakaszain is hófúvások nehezítik, nehezítették a közlekedést.
    

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap délelőtti tájékoztatása szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Hajdú-Bihar megyében a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik a közútkezelő, az összes bevethető munkagépet és szakembert az utakra vezényelték.

Ezekbe a megyékbe átcsoportosításokat is végrehajtottak, így például Komárom-Esztergom és Békés megyéből is munkagépek érkeztek.
    

Országosan a hajnali, reggeli órákban csaknem 500 munkagép végzett hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, szombat óta csaknem 8800 tonna sót és mintegy 350 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a szakemberek, de az időjárás több helyen a szombat késő esti, vasárnap kora hajnali órákra kritikussá vált.
    

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Miskolctól keletre több mellékúton, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is érvényben van még korlátozás a hófúvások miatt, illetve több mellékút is csak nehezen járható ezekben a térségekben.
    

A Mávinform vasárnap déli közlése szerint Mezőkeresztes-Mezőnyárád és Emőd között hóátfúvás miatt ideiglenesen mindkét vágányon szünetel a vonatközlekedés. A vonatok csak Füzesabonyig járnak és onnan is fordulnak vissza. Miskolcról nem indul vonat Füzesabony felé. Az utasok kerülő útirányon keresztül Nyíregyházán és Debrecenen át utazhatnak Budapestre.
    

A Debrecen-Tiszalök vonalon hótorlasz miatt Hajdúnánás és Hajdúdorog között szintén szünetel a forgalom. A Kál-Kápolna-Kisújszállás vonalon Kisköre és Kunhegyes között viszont megszüntették a fennakadást.
    

A szakemberek folyamatosan dolgoznak a váltók megtisztításán és a műszaki berendezések helyreállításán.
    

A Magyar Honvédség közúti és légi feladatokat is ellát a rendkívüli téli időjárási helyzetben - közölte Böröndi Gábor hadműveleti csoportfőnök vasárnap délelőtt a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar vezetési pontjában.
    

A vezérőrnagy elmondta: több mint száz katona 37 technikai eszközzel vesz részt a mentési feladatokban. Elsősorban az élet- és vagyonmentés, a bajba jutott állampolgárok segítése, az utak járhatóságának biztosítása a feladatuk, együttműködve a közút kezelőjével. Az éjszaka folyamán már több mint tíz jármű - köztük civil járművek, sószórók - mentésében is segített a Magyar Honvédség. További erők is készenlétben állnak, hogy szükség esetén részt vegyenek a mentésekben.
    

Vasárnap a kora délutáni órákban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy honvédségi helikopter is felszáll majd, fedélzetén - mások mellett - a szabolcs megyei kormánymegbízottal, hogy feltérképezzék a szabolcsi bokortanyák térségét. A helikopterrel visznek meleg teát, takarót és orvosi személyzet is utazik. Böröndi Gábor kiemelte továbbá, hogy szükség esetén a budapesti Honvédkórház és csapatorvosok is részt tudnak venni sérültek, rászorulók ellátásában.

Mérsékelték a legmagasabb fokú veszélyjelzést

Mérsékelték a hófúvás miatt kiadott legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetéseket és riasztásokat vasárnap kora délután.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vannak még érvényben másodfokú figyelmeztetések, riasztások.

Ezeken a területeken továbbra is magas hótorlaszokat emelhet a viharos szél.
    

Győr-Moson-Sopron, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben gyenge hófúvás veszélye miatt. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a további havazás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
    

Továbbá, szintén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ónos esőre is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.
    

Mint kifejtették: a legtöbb helyen megszűnnek a viharos széllökések, de a Bodrogközben akár az esti órákig lehetnek viharos körüli széllökések. Emiatt ezen a területen akár az éjféli órákig várható erős hófúvás. Emellett északkeleten több helyen, illetve néhol a Nyugat-Dunántúlon vasárnap és hétfőn is előfordulhat, gyenge vagy közepes hófúvás.
    

Kiemelték továbbá, hogy Borsod és Szabolcs megyében a késő esti órákig havazhat. Éjfélig ezeken a területeken további akár 3-5 centiméter hó hullhat. Majd az éjféli óráktól dél felől ismét várható kisebb havazás, mely során 3 centiméter körüli friss hó is leeshet.

Emellett vasárnap a Tiszántúl keleti részén még helyenként, majd a hétfőre virradó éjszaka érkező újabb csapadékhullából főként Békés megyében ismét ónos esőre kell készülni.
    

Az előrejelzés szerint hétfőn összességében több helyen várható kisebb havazás, délkeleten havas eső, néhol ónos eső is kialakulhat. A legkisebb eséllyel északnyugaton valószínű csapadék. A Nyugat-Dunántúlon és északkeleten még néhol hordhatja a havat az erős szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 2, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 3 fok között valószínű.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×