eur:
393.77
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Tudta, hogy Európa legnagyobb vulkánkitörései a Pannon-medencében voltak?

Tudta, hogy Európa legnagyobb vulkánkitörései a Pannon-medencében voltak?

Európában az elmúlt 20 millió év legnagyobb vulkánkitörései a Kárpát-medencében voltak, de ezeknek a tűzhányóknak ma már nyomát sem látni, derült ki az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport tanulmányából.

Harangi Szabolcs egyetemi tanár kutatócsoportja a 14-18 millió évvel ezelőtti miocén földtörténeti kort vizsgálja. Az InfoRádióban az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője elárulta: eredményeik szerint

az elmúlt 20 millió évben Európában a Pannon-medencében fordultak elő a legnagyobb vulkánkitörések

valamikor 14,4 és 18,2 millió évvel ezelőtt. Ezek olyan nagyok voltak, hogy több mint ezer kilométer távolságban is hullott a vulkáni hamu, és jelentősen befolyásolták a környezetüket. 

Harangi Szabolcs azt is elmondta, a vulkánok pontos helyei nem ismertek. Ennek oka, hogy a vulkáni működés után egy erős süllyedési időszak volt a térségben, majd az így keletkezett medencéket az üledékek feltöltötték, és ezek az egykori vulkáni centrumokat is elfedték. 

„Azt gondoljuk, hogy valahol a közép-magyarországi vonal, egy délnyugati-északkeleti irányú tektonikai zóna mentén lehettek ezek a kitörések” – magyarázta a kutatás vezetője.

Az ilyen nagy vulkánkitörések általában nem magas vulkánokat építenek, hanem hatalmas süllyedékeket hoznak létre,

amiket kaldera vulkánoknak neveznek. Amikor ugyanis több tíz vagy száz köbkilométer mennyiségű vulkáni anyag távozik, akkor a magmakamra teteje berogyik, és egy széles, akár tíz-tizenöt kilométer széles süllyedés, vagyis kaldera jön létre - és ilyenekből egész láncolatok keletkezhettek. Ilyen például a Yellowstone kaldera a Yellowstone Nemzeti Parkban.

A szakértő elmondta, hogy az emlékezetes Eyjafjallajökull vulkán 2010-es kitörése gyenge-közepes erejűnek számított, és jóllehet, még a majd' 3000 kilométerre lévő Budapest levegőjéből is ki lehetett mutatni az izlandi vulkáni hamu maradványait, a miocén korban kitört vulkánok ereje ennél jóval nagyobb volt.

Az akkor kitörések esetén 1000 kilométeres távolságban is masszívan hullott a vulkáni hamu,

aminek nagy mennyiségét jól mutatja, hogy a Pannon-medencében történt nagy kitörések maradványai a tavi üledékekben is lerakódtak, és Ausztria, Svájc, Németország térségében is fellelhetőek.

A beszélgetést teljes hosszában meghallgathatják online, az InfoRádió Szigma – A holnap világa című magazinműsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×