eur:
385.25
usd:
354.96
bux:
0
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Tudta, hogy Európa legnagyobb vulkánkitörései a Pannon-medencében voltak?

Tudta, hogy Európa legnagyobb vulkánkitörései a Pannon-medencében voltak?

Európában az elmúlt 20 millió év legnagyobb vulkánkitörései a Kárpát-medencében voltak, de ezeknek a tűzhányóknak ma már nyomát sem látni, derült ki az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport tanulmányából.

Harangi Szabolcs egyetemi tanár kutatócsoportja a 14-18 millió évvel ezelőtti miocén földtörténeti kort vizsgálja. Az InfoRádióban az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője elárulta: eredményeik szerint

az elmúlt 20 millió évben Európában a Pannon-medencében fordultak elő a legnagyobb vulkánkitörések

valamikor 14,4 és 18,2 millió évvel ezelőtt. Ezek olyan nagyok voltak, hogy több mint ezer kilométer távolságban is hullott a vulkáni hamu, és jelentősen befolyásolták a környezetüket. 

Harangi Szabolcs azt is elmondta, a vulkánok pontos helyei nem ismertek. Ennek oka, hogy a vulkáni működés után egy erős süllyedési időszak volt a térségben, majd az így keletkezett medencéket az üledékek feltöltötték, és ezek az egykori vulkáni centrumokat is elfedték. 

„Azt gondoljuk, hogy valahol a közép-magyarországi vonal, egy délnyugati-északkeleti irányú tektonikai zóna mentén lehettek ezek a kitörések” – magyarázta a kutatás vezetője.

Az ilyen nagy vulkánkitörések általában nem magas vulkánokat építenek, hanem hatalmas süllyedékeket hoznak létre,

amiket kaldera vulkánoknak neveznek. Amikor ugyanis több tíz vagy száz köbkilométer mennyiségű vulkáni anyag távozik, akkor a magmakamra teteje berogyik, és egy széles, akár tíz-tizenöt kilométer széles süllyedés, vagyis kaldera jön létre - és ilyenekből egész láncolatok keletkezhettek. Ilyen például a Yellowstone kaldera a Yellowstone Nemzeti Parkban.

A szakértő elmondta, hogy az emlékezetes Eyjafjallajökull vulkán 2010-es kitörése gyenge-közepes erejűnek számított, és jóllehet, még a majd' 3000 kilométerre lévő Budapest levegőjéből is ki lehetett mutatni az izlandi vulkáni hamu maradványait, a miocén korban kitört vulkánok ereje ennél jóval nagyobb volt.

Az akkor kitörések esetén 1000 kilométeres távolságban is masszívan hullott a vulkáni hamu,

aminek nagy mennyiségét jól mutatja, hogy a Pannon-medencében történt nagy kitörések maradványai a tavi üledékekben is lerakódtak, és Ausztria, Svájc, Németország térségében is fellelhetőek.

A beszélgetést teljes hosszában meghallgathatják online, az InfoRádió Szigma – A holnap világa című magazinműsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×