eur:
393.11
usd:
367.78
bux:
67042.09
2024. április 26. péntek Ervin
Összefogást és újabb demonstrációt jelentettek be a diáktüntetésen

Összefogást és újabb demonstrációt jelentettek be a diáktüntetésen

Egy nagyjából ezerfős tömeg indult el a Deák térről a Parlament elé péntek este fél hat után, a tömeghez folyamatosan csatlakoztak, több ezren lehetnek. Bejelentették a Független Diákparlament és az Országos Diáktanács együttműködését, valamint hogy az oktatási rendszerről nyilvános vitát szerveznek a Jobbik, az LMP és az MSZP miniszterelnök-jelöltjével. Bejelentették az újabb tüntetés időpontját is.

Január 19-én több ezer diák állt ki egy korszerű, diákközpontú, igazságos oktatási rendszerért a Független Diákparlament tüntetésén. A diákok 12+1 pontban fogalmazták meg azonnali követeléseiket, amelyek teljesülésére írásos garanciát vártak január 31-ig az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Mivel a minisztérium részéről nem érkezett érdemi válasz a követelésekre, ezért a diákok Orbán Viktorhoz fordultak, hogy vállaljon nyilvános vitát az oktatási rendszer problémáiról. A miniszterelnök ezt a meghívást a február 7-i határidőig nem fogadta el, ezért szervezték a diákok a mai tüntetést.

Azt szeretnék elérni, hogy

  • az általános iskolákban heti 25, középiskolában heti 30 órára csökkentsék az óraszámot,
  • töröljék el a nulladik órákat,
  • ne rekesszék ki a 18 éven aluliakat az oktatásból,
  • ne legyen hosszabb a tanév,
  • az iskola neveljen kritikus polgárt,
  • állítsák vissza a 2011-es felsőoktatási keretszámokat,
  • legyen szólásszabadság az iskolákban,
  • legyen egy olyan névtelen tanárértékelő rendszer, aminek az eredményei nyilvánosak

A követelésekről Lázár János az egyik kormányinfón minden konkrétumot nélkülözve azt mondta, hogy a pontok között komolyan veendő dolgok és zagyvaságok is szerepelnek.

A vonulás közben többször felhangzott a "Semmit rólunk nélkülünk!" és a Szabad ország, szabad oktatás!" rigmus, valamint a Kozmosztól a "Mi szabadabbak vagyunk, mint ti valaha lesztek" című dal.

Összefogást és újabb demonstrációt jelentettek be a diáktüntetésen

A diákok kicsivel hét óra előtt értek a Parlamentnél felállított színpadhoz, ahol a telefonjukkal világítottak.

A menetben a diákok mellett ott vannak a Civil Közoktatási Platform tagszervezetei, hogy a közös céljukért - egy 21. századi, diákközpontú, modern oktatási rendszerért - demonstráljanak.

A beszédekben elhangzott többek között, hogy

  • nem azért vannak itt, mert nem akarnak tanulni, hanem mert éppen hogy jobb színvonalú oktatást szeretnének, például kevesebb testnevelést és több nyelvórát.
  • "Nem lehet elhallgattatni a kritikát", mondta egy felszólaló, a diákok észrevételeit igenis figyelembe kell venni.
  • Nem tudnak érdemben tárgyalni a kormánnyal, pedig konstruktív párbeszédre lenne szükség. A 12+1 pontra sem reagált érdemben a kormányzat - mondták.
  • "Az Y generáció felébredt", összefogott másokkal és most kiáll magáért.
  • Balla István tanár felkonferálta Petőfi Sándor "Dicsőséges nagyurak" című versét Mácsai Pál előadásában. Ennek elhangzása után arról beszélt, hogy az oktatási rendszer rohad, nem követi a világ változásait, és addig kell vitatkozni a megfelelő oktatásról, amíg nem történik változás.

Ezek után Gyetvai Viktor, a tüntetések egyik szervezője bejelentette a Független Diákparlament és az Országos Diáktanács együttműködését, valamint hogy az oktatási rendszerről nyilvános vitát szerveznek, amin a Jobbik, az LMP és az MSZP frakciója jelezte részvételét, a miniszterelnök-jelöltek lesznek ott. Sajnálják, hogy Orbán Viktor nem fogadta el a meghívást. A vitára március 12-én kerül sor.

Összefogást és újabb demonstrációt jelentettek be a diáktüntetésen

Adományokat gyűjtöttek a demonstráció szervezésére, mert nem áll mögöttük senki pénzes ember, "se Soros György, se Simicska Lajos, se Bajnai Gordon" és egyetlen oligarcha sem.

Újabb beszédek következtek, ezek szerint:

  • a diákok nem akarnak elmenni az országból. Nem akarnak a tüntetés után házkutatást, mint ahogy az megtörtént az egyik szervezővel a januári demonstráció után.
  • "A változás és a változtatás képessége van a kezünkben" - mondta az egyik szónok, aki a parlamenti választásokon való részvételre buzdította a diákokat.

Ezután a Független Diákszövetség egyik szervezője bejelentette, hogy március 15-én folytatják, aznap 17 órára az Operaház elé szerveznek közös megemlékezést és tüntetést. „Nem adjuk fel!” - skandálták a diákok, akik létszáma eddigre körülbelül a beszédek kezdetekor tapasztalhatónak a harmadára-negyedére csökkent.

Egyre bővülő, rendszerszintű változtatási javaslataikat szeretnék letenni az asztalra - folytatta a szónok, hozzátéve: a most induló "Diák vagyok" mozgalom arra jön létre, hogy "képesek legyünk közösen, veletek együtt nyomást gyakorolni a döntéshozókra. Az elmúlt hetekben végképp megmutatták a képviselők, hogy nem hallgatnak meg minket. Megteremtjük az oktatási rendszerváltás feltételeit". Végül azzal zárta beszédét, hogy mindenkit várnak március 15-én, mert "sokan vagyunk, de nem elegen. Sokkal többen kell lennünk, hogy sikerre vigyük az ügyet".

Az Örömóda eléneklése után a szónokok együtt jelentek meg a színpadon, azt skandálva, hogy "Európa mi vagyunk", majd hogy "Eggyek vagyunk" "Erősek vagyunk". A rendezvény ezzel ért véget.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×