eur:
392.88
usd:
366.46
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Rengeteg hulladék érkezik az országba

Rengeteg hulladék érkezik az országba

Magyarország exportál és importál is hulladékot, de Kínával nem állnak üzleti kapcsolatban a magyar cégek. A környező uniós országokkal kereskedünk.

Évente 3,8 millió tonna lakossági hulladék keletkezik Magyarországon, ebből a lakosság által szelektíven gyűjtött mennyiség 80-90 ezer tonna, melyet mind feldolgoznak, újrahasznosítanak – mondta az InfoRádiónak Búsi Lajos, zöldipari támogatások kezeléséért felelős helyettes államtitkár.

Az iparban keletkező csomagolási hulladékkal együtt 130 ezer tonnányi újrahasznosítható hulladék keletkezik, ezek egy része exportra kerül. Az újrahasznosítással foglalkozó cégeknek annyi kapacitásuk van, hogy

behoznak az országba feldolgozásra papírt, PET-palackot, üveget és fém dobozt, sőt most már elektronikai hulladékot, például hűtőszekrényeket is 

importál az ország újrahasznosításra, illetve bontásra – tájékoztatott a helyettes államtitkár.

Az újrahasznosítási iparágban jelentős Magyarországon: 13 ezer ember dolgozik benne, az általuk előállított összérték 250 milliárd forint – hangsúlyozta Búsi Lajos.

Azzal kapcsolatban, hogy Kína 2013-ban megfogalmazott Zöld kerítés programjának megfelelően idén január 1-jétől huszonnégyféle hulladéktípus előtt lezárta a határait és ezek nem kerülhetnek be az országba, a helyettes államtitkár elmondta: Magyarország nem exportált az ázsiai országba szemetet, így a döntés nincs hatással a hazai ágazatra.

Magyarország a célországokba – döntően Olaszországba, Ausztriába, Szlovéniába és Szlovákiába – feldolgozott, hasznosított alapanyagokat szállít, illetve ilyen csak ilyen, kizárólag kiválogatott, újrahasznosításra előkészített hulladék érkezik importként az országba – tette hozzá. „Szemetet nem hozunk Magyarországra.”

Milyen problémát okozhat az újrahasznosítás?

A műanyag és textil hulladékokban nagyon sok olyan anyag található, melyeket világszerte betiltottak. Újrahasznosítással ezek visszakerülnek a a körforgásba. Ráadásul jellemzően a hulladék felhasználásával készült termékekben nagyobb a káros anyagok határétéke, melyet a nemzetközi egyezmények engedélyeznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×