INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 25. péntek
Eufrozina, Kende

hulladék

újrahasznosítás

export

import

Rengeteg hulladék érkezik az országba

Rengeteg hulladék érkezik az országba

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Magyarország exportál és importál is hulladékot, de Kínával nem állnak üzleti kapcsolatban a magyar cégek. A környező uniós országokkal kereskedünk.

Évente 3,8 millió tonna lakossági hulladék keletkezik Magyarországon, ebből a lakosság által szelektíven gyűjtött mennyiség 80-90 ezer tonna, melyet mind feldolgoznak, újrahasznosítanak – mondta az InfoRádiónak Búsi Lajos, zöldipari támogatások kezeléséért felelős helyettes államtitkár.

Az iparban keletkező csomagolási hulladékkal együtt 130 ezer tonnányi újrahasznosítható hulladék keletkezik, ezek egy része exportra kerül. Az újrahasznosítással foglalkozó cégeknek annyi kapacitásuk van, hogy

behoznak az országba feldolgozásra papírt, PET-palackot, üveget és fém dobozt, sőt most már elektronikai hulladékot, például hűtőszekrényeket is 

importál az ország újrahasznosításra, illetve bontásra – tájékoztatott a helyettes államtitkár.

Az újrahasznosítási iparágban jelentős Magyarországon: 13 ezer ember dolgozik benne, az általuk előállított összérték 250 milliárd forint – hangsúlyozta Búsi Lajos.

Azzal kapcsolatban, hogy Kína 2013-ban megfogalmazott Zöld kerítés programjának megfelelően idén január 1-jétől huszonnégyféle hulladéktípus előtt lezárta a határait és ezek nem kerülhetnek be az országba, a helyettes államtitkár elmondta: Magyarország nem exportált az ázsiai országba szemetet, így a döntés nincs hatással a hazai ágazatra.

Magyarország a célországokba – döntően Olaszországba, Ausztriába, Szlovéniába és Szlovákiába – feldolgozott, hasznosított alapanyagokat szállít, illetve ilyen csak ilyen, kizárólag kiválogatott, újrahasznosításra előkészített hulladék érkezik importként az országba – tette hozzá. „Szemetet nem hozunk Magyarországra.”

Milyen problémát okozhat az újrahasznosítás?

A műanyag és textil hulladékokban nagyon sok olyan anyag található, melyeket világszerte betiltottak. Újrahasznosítással ezek visszakerülnek a a körforgásba. Ráadásul jellemzően a hulladék felhasználásával készült termékekben nagyobb a káros anyagok határétéke, melyet a nemzetközi egyezmények engedélyeznek.

Kapcsolódó hang

Búsi Lajos: szemetet nem hozunk Magyarországra
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018