INFORÁDIÓ 

2018. május 20. vasárnap
Bernát, Felícia

Fellángolt a hazai gázárvita

A választásba való beavatkozásként értékelte a fideszes Németh Szilárd, hogy az egyik magyarországi gázszolgáltató olcsóbban adja a gázt az állami társaságnál.

Hétfőn írta meg a Világgazdaság, hogy alákínált a lakossági egyetemes földgázáraknak a német hátterű E.ON Hungária: évente legalább 13 ezer forinttal, azaz havonta több mint ezer forinttal alacsonyabb számlát ígér, mint amennyit az állami NKM Földgázszolgáltató Zrt.-nél kell fizetni. A kedvezmény a mostani gázdíjra vonatkozik, amelyen belül az E.ON az úgynevezett molekuladíjra – tehát a szállított földgáz tényleges díjának változatlanságára – két évig garanciát is vállalt.

A társaság magyarázata szerint azért tudja olcsóbban adni a gázt, mert – mint versenypiaci kereskedő – nem hatóságilag szabályozott forrásból és árakon, hanem a szabadpiacon vásárolja a szénhidrogént. A világpiacon ugyanis már jó ideje olcsóbban beszerezhető a gáz, mint mikor a nemzeti közműholding 2015-ben megalakult, ám – ahogy a sajtó arról többször is cikkezett –

a Magyarországon megszabott hatósági ár nem követte a piaci változásokat.

Az E.ON új szolgáltatási csomagja az első Magyarországon, amely erre lehetőséget teremt a fogyasztóknak.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke azonban egy más témájú sajtótájékoztatón kedden, az erre vonatkozó újságírói kérdésre politikai indíttatást sejtett a társaság lépése mögött. Az Index felvétele szerint azt mondta: 

"Az E.ON-nak meg azt javasolnám, hogy egy kicsit fogja vissza az agarakat, ne avatkozzon be a választásokba, egyértelműen a politikai ütök-kapokba száll be, mégpedig Brüsszel mellett".

A lakosságnak Németh Szilárd azt javasolta: ne hagyják becsapni magukat, mivel aki elfogadja az E.ON ajánlatát, az "kimegy a szabadpiacra" két évre.

A Jobbik közleményben reagált a fideszes politikus szavaira, amelynek értelmében a kormánypárt alelnökének indulatos kirohanása leleplezte a Fidesz rezsicsökkentési kampányát, amellyel átverték a társadalmat, mivel a valóság és a piaci számok egészen mást mutatnak, mint a Fidesz rezsipropagandája – tette hozzá a párt.

Kapcsolódó hang

Gázárvita
 


A címlapról ajánljuk