eur:
393.13
usd:
367.72
bux:
66074.04
2024. április 24. szerda György
Mostantól nehezebb a jogosítvány érvényességének meghosszabbítása

Mostantól nehezebb a jogosítvány érvényességének meghosszabbítása

A szívbetegek jóval szigorúbb orvosi vizsgálat után juthatnak jogosítványhoz, mint eddig, hivatásos sofőrök pedig egyáltalán nem lehetnek.

A hivatásos jogosítvánnyal rendelkezők mostantól nem kaphatnak jogosítványt, illetve az egészségügyi alkalmasságuk nem hosszabbítható meg, ha beültetett defibrillátorral vagy szívműködést segítő eszközzel rendelkeznek – derül ki egy rendeletmódosításból. A napi.hu cikke szerint az úrvezetőknél ez nem kizáró ok, de az ő vizsgálatuk szabályai is szigorodnak.

A közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló rendeletben kibővítették a szóba jöhető szívbetegségek körét. Az, aki nem hivatásos sofőr, és már volt szívproblémája, csakis akkor kaphat jogosítványt, ha szakorvosi vélemény szerint a betegségét eredményesen kezelték. Szükség lesz a vizsgálatra

  • defibrillátor beültetése vagy cseréje,  vagy megfelelő vagy nem megfelelő defibrillátor sokk,
  • szívkoszorúér-bypass műtét,
  • és szívátültetés esetén, vagy
  • ha az illető szívműködést segítő eszközt használ.

A hivatásos járművezetőknél a vizsgálatot végzőnek mérlegelnie kell a járulékos kockázatokat és veszélyeket. Ők alkalmatlannak minősülnek a vezetésre defibrillátor beültetése után, bizonyos szívelégtelenségek esetében, vagy ha szívműködést segítő eszközöket használnak.

Január közepétől nehezebben kaphatnak vezetői engedélyt a krónikus betegek, többségüknek nem lesz elég a háziorvostól, vagy az üzemorvostól kérni a papírt. Például a cukor-, a szív-, valamint az idegrendszeri problémákkal kezelteknek, a folyamatosan gyógyszert szedőknek friss szakorvosi véleményt, labor és egyéb diagnosztikai leleteket is be kell szerezniük - írja a Népszava.

Az új szabályok szerint például nem kaphat jogosítványt a vezető, ha van eszméletvesztéssel, rosszulléttel járó betegsége, vagy olyan kórban szenved, amely befolyásolhatja mozgásképességét. Például a súlyos szívritmuszavarban szenvedőktől biztosan megtagadható a jogosítvány. Ezen felül a jogszabály több tucat olyan betegséget is felsorol, amelyek megléte esetén évenkénti szakorvosi felülvizsgálatot írnak elő. 

Az új jogszabály a háziorvosok szerint megnövelheti a jogosítvány érvényesítéséhez szükséges időt. 

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×