INFORÁDIÓ 
2018. június 22. péntek
Paulina

Fegyver nélkül is élettelenné lehet tenni egy országot

Infostart / InfoRádió

Nincs tökéletes védelem az interneten, de a világháló és informatikai rendszerek biztonságtudatos használatával csökkenthető a sérülékenység – mondta az InfoRádiónak Alföldi István, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezető igazgatója.

A szervezet „Félelem és Védelem” címen rendezett konferenciát a témában Szegeden. A informatikai biztonság jelentőségét jól mutatja, hogy életünk minden területe megjelenik az infokommunikációs térben, és ez a világ gyorsuló tempóban csak fejlődni fog – magyarázta a szakértő.

"Olyan technikai és technológiai környezet vesz körül bennünket, ahol - persze a szakértők kivételével -

gyakorlatilag fogalmunk sincs arról, hogy mi minden probléma merülhet föl".

A biztonságtudatosság viszont már felhasználói szinttől nagyon fontos dolgokra tud rávilágítani, és ezzel nem kell attól tartanunk, hogy az egész életünk bizonytalan környezetben zajlik.

A saját és a családja biztonságát megteremteni kívánó ember azonban nem mehet biztosra. "Teljes biztonság ugyanúgy nem létezik az internet világában, és az infokommunikációs térben, mint ahogy a hagyományos terekben sem. Az ajtó bezárása sem biztosíték arra, hogy nem törnek be a lakásunkba."

Az a hír járja, hogy Észak-Korea hekkerei meg tudnák állítani az életet az Egyesült Államokban, mindezt az elektromos hálózat és egyéb közszolgáltatások megbénításával – figyelmeztet Alföldi István. Tehát nem az egyéni adatainkra "hajtanak", hanem a központi nagy adatrendszerek működését hekkelik meg.

„Lehet tehát egy olyan háborút vívni, ahol egyetlen fegyver sem dördül el,

mégis tökéletesen alkalmatlanná válik a világ az életre."

Tökéletes biztonság tehát nincs, arra azonban van lehetőség, hogy a felhasználók életüknek kizárólag azon részét osszák meg a nyilvánossággal, amelynek megosztása számukra is elfogadható. Éppen ezért a társaság egy ingyen letölthető – Informatikai biztonság közérthetően című – könyvet adott ki.

A rendszerek legsérülékenyebb része ugyanis az ember, részben mint magánember, részben pedig mint dolgozó, hivatalba járó, aki a saját cégének az informatikai rendszerét használja, és ha valamit rosszul csinál, akkor oda azonnal be lehet törni.

Kapcsolódó hang

Alföldi István az internetes biztonságról
 


Kezdőlap Belföld Fegyver nélkül is élettelenné lehet tenni egy országot

A címlapról ajánljuk

Visszatér Kulka János

Visszatér Kulka János

Úgy tudni, a színpadtól visszavonultan élő színész először a mozivásznon mutathatja meg újra...