eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az apa-gyermek kapcsolat stresszcsökkentő hatású

Meg kell változtatni azt a szemléletmódot, amely a családban a gondoskodó gyengédséget csak az anya és a gyermek kapcsolatában tudja elképzelni - mondta az InfoRádiónak Léder László pszichológus. A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom "Apa (is) csak egy van!" című konferenciájának témájáról a szakember az InfoRádióban beszélt.

A kisgyermekről való gondoskodás - a fürdetés, az öltöztetés - megosztása azért is jelentőségteljes, mert a gyermek számára ez nagyon fontos üzenet.

„A gyermek a gondozóhoz kötődik.

Az apa-gyermek kapcsolat stresszcsökkentő hatású

Hiába jó apa valaki, ha a kritikus pillanatokban nincs jelen, ha nem ő ad ételt, nem ő öltözteti és csak ritkán fürdeti, így ugyanis a gyerek lelkében is másodlagos szereplővé válik. Sok édesapa szenved attól, hogy a gyermeke számára nem ugyanolyan fontos, mint az anya. Később, a kamaszkorban ennek óriási hátrányai lehetnek.”

Léder László elmondta, a konferencián arról is szó esett, hogy az apa-gyermek kapcsolat a férfiak egészségét is befolyásolja.

Az apa-gyermek kapcsolat stresszcsökkentő hatású

„Csökkenti a stresszt, a szorongást, fáradtságot.

Ha azonban nincs egymásra hangolva az apa és a gyermek, az apának szokatlan, amit időnként tennie kell, az csak növeli a stresszt. Ha a férfiak túldolgozzák magukat azt gondolva, hogy ez az elsődleges apai feladat, akkor ezt a stresszcsökkentést is elveszik maguktól.”

Léder László kiemelte, a konferencián, ahogy mindig, szó esett a válás hatásairól, is, mert - mint a pszichológus fogalmazott -, ez az „apátlanító rendszereink” egyike.

„Ha az apa és a gyermeke elidegenedik egymástól, az mindenkinek rossz: az anyának, az apának, de legfőképp a gyermeknek. A válás utáni új család alapítása, az új apa vagy gondozó megjelenése nagyon összetett kérdés. Elképzelhető, hogy az édesapa nem kíván foglalkozni a gyermekével, de a családba kerülő új férfi apaként kötődik hozzá. A lelki működés nagyon rugalmas, a gondozóhoz, a szerető személyhez könnyen kötődünk.”

A pszichológus hozzátette: gond akkor van, ha a gyermek erősen kötődik az édesapjához és képbe jön egy másik férfi, és ezt a helyzetet rosszul kezelik.

Az apa-gyermek kapcsolat stresszcsökkentő hatású

„Káros, ha kettős apai kötődést várnak el.

A gyermeknek egy apja lehet, aki szereti és gondozza, de az nem biztos, hogy a vér szerinti apja.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×