eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az államalapítás ünnepére készült az ország

Sikeres műszaki főpróbát tartott az ünnepi rendezvények lebonyolításáért felelős operatív törzs. Spanyolországban nem növelte a terrorfenyegetettség szintjét a katalóniai merényletek miatt a kormány. Őrizetbe vette a rendőrség a Dózsa György úti halálos baleset okozásával gyanúsított férfit. A nap hírösszefoglalója.

Sikeres műszaki főpróbát tartott az augusztus 20-i ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs - jelentette ki a testület vezetője. Kara Ákos államtitkár közölte: a törzs vasárnap reggel a friss információk, meteorológiai előrejelzések alapján dönt arról, hogy a délelőtti vízi és légi parádénál szükséges-e a program módosítása, továbbá hogy az esti tűzijáték biztonságosan megtartható-e. Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: 70 tűzoltó 16 technikai eszközzel segíti a biztosítást.

Az Országgyűlés elnöke szerint Szent István öröksége egyesíti a földrajzi térben és a történelmi időben szükségszerűen elkülönült magyarok nemzedékeit. Kövér László Zalaegerszegen az újonnan állított kettős kereszt avatásán arról beszélt, hogy legnagyobb királyunk a közösségi szabadság legmagasabb eszményéből, az önrendelkező államból teremtett olyan valóságot, amelyben minden magyar megélhette, valóra válthatta a lelki szabadság legmagasabb eszményét, a keresztény hitet

Szent István öröksége fontos részének nevezte a népművészetet az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a nemzeti ünnep alkalmából rendezett díjátadón a budai Várban kiemelte: a népművészet mesterei a magyar jövőnek alkotnak, amikor nemcsak a múlt egy darabját őrzik, hanem azt alakítják, megújítják.

A katonai együttműködési lehetőségekről és a migrációról tárgyalt Szabadkán a magyar és a szerb honvédelmi miniszter. Simicskó István kijelentette: a belgrádi kormány hatalmas terhet vállalt a migrációs válság kezelésében. Hozzátette: a két ország továbbra is együttműködik azért, hogy biztosítani tudja az állampolgárok biztonságát, fellépjen az illegális migrációval és a terrorizmussal szemben.

Spanyolországban nem növelte a terrorfenyegetettség szintjét a katalóniai merényletek miatt a kormány, amely továbbra is a legmagasabb fokozat alatti, négyes szinten tartja a riasztást. A nyomozás eddigi eredményei szerint egy 12 fős, főként 17 és 24 év közötti fiatalokból álló terrorista sejt szervezhette meg a Barcelonában csütörtökön és Cambrilsban péntek hajnalban elkövetett gázolásos merényleteket. A barcelonai támadás feltételezett értelmi szerzője a Cambrilsban lelőtt öt terrorista egyike lehet.

Finnországban terrorizmussal összefüggő bűncselekményként kezeli a rendőrség a pénteki turkui késeléses támadást. A feltételezett elkövető egy 18 éves marokkói férfi volt. A rendőrség az elkövetőt meglőtte, és őrizetbe vette. A támadó megölt két embert és nyolcat megsebesített az ország dél-nyugati részén lévő városban.

Oroszországban az Iszlám Állam vállalta a szombat reggeli késeléses merényletet. A Hanti-Manysi Autonóm Körzethez tartozó Szurgut városának központjában egy férfi késsel hadonászva megsebesített nyolc járókelőt. A rendőrök megpróbálták őrizetbe venni, de mivel ellenállt, lelőtték.

Az Egyesült Államokban egy rendőr meghalt, 5 megsebesült három különböző fegyveres támadásban. Az NBC News értesülése szerint a halálos áldozat a floridai Orlando közelében vesztette életét. Ugyanebben az államban Jacksonville-ben is két rendőrt lőttek meg, állapotuk kritikus. A harmadik támadás Pennsylvaniában történt. Mindhárom esetben a járőrök ellenőrzéseket hajtottak végre, amikor bűncselekmények gyanúsítottjai tüzet nyitottak rájuk.

Őrizetbe vette a rendőrség a Dózsa György úti halálos baleset okozásával gyanúsított férfit, akinek kezdeményezte előzetes letartóztatását. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye felidézte: május 15-én délután két gépjármű ütközött össze a 13. kerületi Dózsa György úton, majd az egyik autó a közeli buszmegállóba csapódott. A baleset következtében ketten meghaltak, öten megsérültek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×