eur:
392.73
usd:
366.36
bux:
66855.56
2024. április 26. péntek Ervin
Fontos hír érkezett a Balatonról

Fontos hír érkezett a Balatonról

Kiváló a Balaton vízminősége a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet vizsgálata szerint. Pálffy Károly, az intézet tudományos munkatársa közölte: az, hogy meleg nyárral számolhatunk, a tó egészének vízminőségét nem befolyásolja.

A kutatóintézet elsősorban a tó ökológiai állapotát vizsgálja és követi, ami részben összefügg a vízminőséggel, de nem fedi le teljes egészében – tudatta Pálffy Károly.

A kutató elmondta, hogy folyamatosan ellenőrzik a vízben lebegő algák mennyiségét. A túl sok alga a vízben ugyanis mind ökológiai szempontból, mind humán-egészségügyi szempontból káros következményekkel járhat.

Közölte: a Balatonban ilyen szempontból semmilyen probléma sincs,

gyakorlatilag az elmúlt 15-20 évben nem jelentkeztek problémák e tekintetben.

Ennek elsősorban az az oka, hogy azok a szervetlen tápanyagok, amelyek az algák növekedéséhez elengedhetetlenek – elsősorban a foszfor és a nitrogén – mennyisége drasztikusan lecsökkent a tóban az elmúlt húsz évben – indokolta a tudományos munkatárs.

Kijelentette: ebből a szempontból jónak mondható a víz minősége.

„Létezik egy rendelet, amely a természetes fürdővizek vízminőségének minősítésével foglalkozik. A Balaton vize bőven az ott szereplő határértékek alatt van gyakorlatilag az összes paraméter tekintetében” - mondta a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos munkatársa.

Fontos hír érkezett a Balatonról

Elmondta, hogy van egy olyan csoport, amit külön is vizsgálnak, a cianobaktériumokat. Ezek ugyanúgy viselkednek, mint az algák, viszont egyes csoportjaik toxinokat termelhetnek.

„Ilyen toxinok előfordulnak a Balatonban is, ám ezek mennyisége rendkívül kicsi, és a részaránya jóval alacsonyabb, mint a 80-as években”

- tudatta Pálffy Károly.

„Ráadásul az évtizedek során soha nem tudtak kimutatni olyan taxont, ami ténylegesen toxint termelt volna a vízben, úgyhogy ilyen kockázattal nem kell számolni a Balaton esetében” - jelentette ki a kutató.

„Az, hogy meleg nyárral számolhatunk idén, két dolgot eredményezhet: egyrészt melegszik a víz, másrészt a Balatonban a megnövekvő párolgás miatt csökken a vízszint. Ez okozhat lokális változásokat elsősorban a part menti régiókban, de összességében a tó egészét nézve a víz minőségét nem befolyásolja” - tudatta Pálffy Károly.

„Jó vízminőséggel számolhatunk egész nyáron”

– hangsúlyozta az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×