eur:
393.55
usd:
364.53
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Csak együtt lenne esélyük a magyar mérnököknek külföldön

Csak együtt lenne esélyük a magyar mérnököknek külföldön

Hálózattá kellene összekapcsolni a Magyarországon működő, jellemzően kis létszámú mérnöki irodákat és vállalkozásokat, mert csak így van esély kilépni a nemzetközi piacra – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara távozó elnöke és Nagy Gyula, a kamara napokban megválasztott új elnöke.

„A mérnöknek meg kell tanulnia az exportpiacra dolgozni, ám ettől ma távol vagyunk” - fogalmazott Barsiné Pataky Etelka.

Ennek legfőbb okát abban látja, hogy a rendszerváltás után létrejött kisebb, 5-6-20-25 fős cégek nem tudnak elindulni külföldre.

Csak együtt lenne esélyük a magyar mérnököknek külföldön

„Nem azért, mintha hiányozna a repülő szőnyeg. Most már olyan sok lehetőséget mutatnak a különböző támogatások – Eximbanki források, garanciavállalások, egyebek –, ami azért ezt a repülőszőnyeget biztosítaná a mérnöknek” - tette hozzá a Magyar Mérnöki Kamara távozó elnöke.

Barsiné Pataky Etelka úgy látja, hogy a mérnökök tudásával nincs gond.

„Ezeket a kis 5-6-10-20 fős cégeket meg kellene próbálni valamilyen szinten összehozni.

Mi elindítottunk egy arge-típusú együttműködést, aminek során az önállóságukat azért megőrzik a cégek, de mégis egy-egy feladatra együtt tudnak vállalkozni” - mondta a távozó elnök.

Hozzátette: az exportpiacokon azért a méret megkívántatik.

„Ma a mérnöki vállalkozások 90 százaléka kisvállalkozás, tehát néhány fős mérnökirodák dolgoznak. Emiatt a technikai hátterük, munkavállalási kapacitásuk korlátozott” - részletezte Nagy Gyula.

A kamara új elnöke úgy látja, hogy a külföldi munkáknál döntően a kisebb méretű munkáknál lenne esélyük a magyar vállalkozóknak.

„Tehát elkerülhetetlen, hogy összeálljanak és adott esetben nagyobb kapacitással tudjanak indulni” - hangsúlyozta Nagy Gyula.

Hozzátette: jelenleg nincs olyan uniós támogatási forma, ami alkalmas lenne a mérnöki irodák technikai hátterének fejlesztésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×