eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
Visszalőtt a kiberfegyver - elmondja a kibernyomozó, most mit tegyünk

Visszalőtt a kiberfegyver - elmondja a kibernyomozó, most mit tegyünk

Egyértelműen számítani kell arra, hogy a jövőben több hasonló támadás várható - állítja Hubert Csaba információbiztonsági szakértő a tegnapi világméretű kibertámadás kapcsán. A Sophos informatikai biztonsági cég szerint a kórházi ellátások egy része nálunk is veszélybe kerülhet, sőt le is állhat egy időre.

Bombaként robbant pénteken a hír, hogy egy zsarolóvírus miatt az Egyesült Királyságban leálltak a kórházak rendszerei, csak a sürgős eseteket tudják ellátni, teljes a káosz. Ezt követően gyorsan érkeztek jelentések más országokból is, ahol hasonló jelenségeket tapasztaltak.

Mostanra már több mint 99 ország érintett szerte a világon, így jól látható, hogy globális kibertámadás történt. Az áldozatok között magyarországi vállalatok is megtalálhatóak, a Telenor hivatalosan is megerősítette, elismerte a tényét - idézte fel az eseményeket az informatikai szakértő.

Hozzátette: a WannaCrypt-nek elnevezett zsarolóvírus szabadult a világon üzemelő informatikai rendszerekre.

"Ennek újdonságát az adja, hogy

a vírus alapja egy olyan kiberfegyver része, amelyet az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) fejlesztett kiberkémkedésre.

Ezt a Shadow Brokers nevű hacker csapat lopta el és tette közzé az interneten korábban. A gyors terjedés lehetősége abban rejlik, hogy a WannaCrypt egy olyan Windows rendszerekben fellelhető sérülékenységet használ ki, amit a legtöbb helyen aktívan használnak" - ismertette Hubert Csaba.

A kibernyomozó szerint a támadás és a fertőzöttség nagy mértéke ismét rávilágít arra, hogy a világon mennyire nem veszik komolyan az informatikát üzemeltető cégek, szakemberek azokat a kötelező szakmai műveleteket, amelyekkel megelőzhetőek lennének ezek a támadások.

Ezen kívül az is látható, hogy a rendszereket nem frissítik rendszeresen, hiszen itt

egy olyan hiba kihasználásáról beszélhetünk, amit a Microsoft már márciusban javított

- hangsúlyozta a szakértő.

A kibernyomozó az alábbiakat ajánlja mindenkinek ahhoz, hogy megelőzhetőek legyenek ezek a támadások:

- aktív, folyamatosan frissülő, központilag managelhető vírusvédelmi rendszer kialakítása

- modern, folyamatosan frissülő UTM eszköz használata (teljes hálózati forgalomszűrés, kontroll; tűzfal, SPAM és vírusvédelem, webes forgalom szűrése...stb)

- offline, ütemezett, kiszámítható mentési rendszer kialakítása

- üzletmenet-folytonossági terv (BCP) és katasztrófa-elhárítási terv (DRP) kidolgozása

- munkatársak, vezetők rendszeres oktatása

- operációs rendszerek és használt szoftverek folyamatos és mielőbbi frissítése, naprakészen tartása

- alapértelmezett jelszavak, portok megváltoztatása

- céges informatikai biztonsági házirend kialakítása

- jogosultságok és hozzáférések kialakítása, szabályozása.

"A maximális védelem elérése érdekében tehát egy több szintű és több rétegű védelmi rendszer kialakítása nyújthat csak megfelelő védelmet. Sajnos napjainkban még a nagyobb cégek esetében is hiányoznak a fent felsorolt megoldások" - mutatott rá a szakértő.

Szerinte egyértelműen számítani kell arra, hogy a jövőben több hasonló támadás várható és ameddig a szakemberek nem alakítják ki megfelelően a rendszereiket, addig ezek mindig sikeres és komoly károkat okozó támadások lesznek.

A kórházi ellátások egy része veszélybe kerülhet, sőt le is állhat egy időre - véli a Sophos informatikai biztonsági cég.

A legrosszabb esetben – és erre volt már példa korábban nálunk is – a kórház informatikai rendszere bénul le, és maga a betegellátás egy része is leállhat - figyelmeztetnek

Az egészségügyi szervezetek számára szerintük nem elegendő, ha csak a hálózat egyes részeit fedik le, mivel manapság a legtöbb hálózatot célzó támadás több könnyen támadható behatolási pontból érkezik.

Miután szinte lehetetlen folyamatosan védeni minden adatot, ezért azt ajánlják: azonosítsuk azokat az adatokat, amelyek ellopása vagy törvénytelen módon való felhasználása árthat a szervezetnek. Kiemelt prioritású feladat ezeknek az adatoknak a megfelelő kezelése, védelme.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×