INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

csiga

veszélyeztetett faj

állatvédelem

Ez az állat van a legnagyobb veszélyben Magyarországon

Ez az állat van a legnagyobb veszélyben Magyarországon

Infostart

A Természetvédelmi Világszervezet Vörös listáján is előkelő helyen szerepel.

Miért olyan különleges ez a csigafaj?

– A fekete bödöncsiga egy pannonendemizmus, vagyis csak itt, a Pannon-medencében fordul elő. A pleisztocén korban még gyakoribb volt, a holocén időszakra (jelen korunkra) 15-20 populációja maradt meg, 100 évvel ezelőtt még ennyit ismertek. De miután nagyon speciális élőhelyet kedvelnek – langyos és tiszta vizű forrásokat –, valamint nagyon érzékenyek az élőhely zavarására, a legtöbb ismert populációja mára kipusztult. Csupán négy maradt: egy Kácson (Borsodban), kettő Ausztriában (a Bécsi-medence szélén), és egy Szlovéniában. Nálunk Kácson a Kácsi-patak forrásában élnek

Ez az állat van a legnagyobb veszélyben Magyarországon

Úgy tudni, hogy próbáltak korábban "biztonsági másolatot" létrehozni ebből a populációból, hogy biztosítsák a túlélését.

– 2010 elején történt, hogy a Kács fölötti hegyoldalon a nagy esőzések miatt megcsúszott a talaj és bemosódott a patakba. A nagy mennyiségű iszap megjelenése nemcsak azért volt baj, mert az állatok tiszta vizet igényelnek, hanem azért is, mert köves talajra van szükségük. Akkor viszont a Kácsi-patakot nagyon hosszú szakaszon beborította az iszap. Az volt a szerencse, hogy az egyik kollégám éppen populációbecslést folytatott, és ehhez kis mesterséges állványokat tett a vízbe.

Végül ezeken az állványokon tudott fennmaradni teljesen véletlenül néhány száz példány,

amelyek, miután elmosódott az iszap, újra vissza tudták telepíteni a patakot. Úgy tűnt, hogy tényleg egy hajszálon múlik ennek a populációnak a sorsa, és nem lehet tovább várni, létre kell hozni a "biztonsági másolatot".

Miután Magyarországon 5-6 helyen is élt korábban ez az állat,

például Tatán, Miskolctapolcán, Diósgyőrben, végigjártuk ezeket a helyeket, a visszatelepítéshez megfelelő helyet keresve. Végül a vízminőség és a biotóp alapján Sályra esett választás. A Sályi-patak alsó részén azonban jelenleg túlságosan iszapos az aljzat, ezért nem alkalmas ezeknek a csigáknak a fennmaradására. Emiatt azt szeretnénk elérni, hogy az illetékes hatóságok valamilyen kezelést kezdjenek el ezen a területen.

Egy kövezett meder segítené a csigák túlélését?

– Igen. Most egy körülbelül 20-30 méteres szakaszon élnek viszonylag sűrűbben, ezt a hosszt kellene 300-400 méteresre növelni a kezeléssel ahhoz, hogy a nagyobb populáció kialakulhasson. 

A fekete bödöncsiga veszélyeztetett állat, szerepel aTermészetvédelmi Világszervezet Vörös listáján is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Kapcsolódó hang

170503 BEL1 1205 Fekete bödöncsiga veszélyben! - Fehér FA
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018