eur:
393.77
usd:
365
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mégsem lesznek átláthatóak az ügyvédi irodák?

Az ügyvédi kamara elnöke szerint nincs kormányzati szándék az ügyvédi irodák átláthatóbbá tételére. Az igazságügyi tárca ügyvédi tevékenységről szóló legfrissebb tervezetében nem szerepel erre vonatkozó módosítás.

A jogtanácsosokra vonatkozó új szabályozást, az ügyvédi továbbképzésre vonatkozó kötelezettséget és más fontos, a területet érintő változtatásokat tartalmaz az a több mint 200 oldalas, az ügyvédi tevékenységet szabályozó tervezet, amelyet szerdán nyújtott be az igazságügyi tárca az Országgyűlésnek. Az ügyvédi irodák átláthatóságán azonban nem javítana az előterjesztés.

Ezt Bánáti János, a tervezet előkészítésében részt vevő Magyar Ügyvédi Kamara elnöke is elismerte kérdésünkre.

"Nem volt rá kormányzati döntés, amelyik ezt a változtatást be akarta volna a jelenleg hatályoshoz képest vezetni"

- fogalmazott a kamarai elnök.

2014 márciusában fogadta el az Országgyűlés azt az előírást, hogy az ügyvédi irodáknak kötelező közzétenniük éves pénzügyi beszámolóikat. 2015 júniusában azonban, mikor már néhány ügyvédi iroda be is nyújtotta e dokumentumot az ügyvédi kamarának, a Ház váratlanul eltörölte a kötelezettséget.

Az akkori sajtóhírek alapján a kormánypárti képviselők sem tudták, hogy ki nyújtotta be az erről szóló – egyébként az igazságügyi tárca által sem támogatott – módosítást egy salátatörvényhez, mégis megszavazták.

Kósa Lajos, a Fidesz nem sokkal korábban kinevezett frakcióvezetője akkor az InfoRádió Aréna című műsorában azzal magyarázta a visszalépést, hogy a szabályozás túllőtt a célon.

"Itt két érdek ütközik. Az egyik az az, hogy a nyilvánosság a gazdaság életében minél erőteljesebb legyen, a másik pedig az, hogy viszont az ügyvédek olyan munkát látnak el, ahol az úgynevezett ügyvédi titoktartás rendkívül lényeges. Ha én ellenérdekelt fél vagyok, olyan információkat kaphatok, ami szerintünk sértheti az ügyvédi titoktartáshoz fűződő érdekeket és főleg az ügyfelek saját magántitokhoz fűződő jogát. Szerintünk túllőtt a célon a szabályozás.

A gazdaság fehérítésében nem az ügyvédi irodák számviteli rendszerének nyilvánossága a perdöntő" - mondta  Kósa Lajos.

Az ellenzéki frakciók – bár nem feltétel nélkül – de az átláthatóság pártján álltak.

Trócsányi László, az igazságügyi tárca vezetője pedig – szintén az InfoRádiónak nyilatkozva – a most benyújtott jogszabályra hivatkozva beszélt arról, hogy már dolgoznak a tervezeten, ami várhatóan az ügyvédi irodák pénzforgalmának nyilvánosságát is szabályozza.

"Én egyébként a transzparencia híve vagyok ebben, félreértés ne essék, de ettől függetlenül úgy gondolom, nagyon át kell gondolni, mert szenzitív ügyről van szó" - fogalmazott a miniszter.

A szerdán benyújtott tervezetben azonban nem szerepel erre vonatkozó passzus.

Az InfoRádió kereste az igazságügyi tárcát, hogy miért, ám ezidáig a minisztérium nem reagált. Így nem lehet tudni, hogy az ügyvédi irodák mikortól válhatnak a gazdasági társaságokhoz hasonlóan átláthatóvá.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×