eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Áder János új javaslatot tett CEU-ügyben - hallgassa meg!

Áder János új javaslatot tett CEU-ügyben - hallgassa meg!

Áder János köztársasági elnök a budapesti Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban tartott előadást, utána a diákok arról is kérdezték, miért írta alá a CEU helyzetét megnehezítő törvényt. Az államfő új megoldási javaslattal is előállt.

Áder János azt válaszolta a diákoknak, hogy kollégáival alaposan megvizsgálták a törvényt, és nem találták alkotmányba ütközőnek, a törvény hatályba lépése után ugyanúgy működhet a budapesti Közép-európai Egyetem mint eddig, a módosítás álláspontja szerint nem sérti sem a tanulás, sem az oktatás, sem a kutatás szabadságát.

Áder János új javaslatot tett CEU-ügyben - hallgassa meg!

Az államfő az Index tudósítása szerint azt mondta: biztos népszerűbb lett volna, ha visszaküldi a törvényt az Országgyűlésnek, de ő az elvszerűséget választotta, amit a törvények, az alaptörvény és államfői hivatala jelöl ki számára.

Áder János egy új megoldási javaslattal is előállt. Mint mondta, a New York államban működő CEU nonprofit alapítványnak nem is kellene létrehoznia az USA-ban egy egyetemet. Elég lenne, ha megállapodna egy New York államban működő egyetemmel, hogy az végezze ottani képzéseit. Ezzel teljesítené a magyar felsőoktatási törvény egyik új előírását. Az államfő azt mondta: a CEU-t fontos értékteremtő intézménynek tartja Magyarországon. Álláspontja szerint sem a magyar kormány nem akarja elüldözni az intézményt Magyarországról, és az egyetem rektora is elismerte, hogy a törvény nem veszélyezteti a működésüket. A kérdést tárgyalásos úton kell rendezni.

Áder János javaslatát meg is hallgathatja nálunk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×