eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Abban mindenki egyetért: a kormányt egyre intenzívebben támadják

Az oktatáspolitika és az árfolyamgát is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

Ikotity István, az LMP képviselője a kormány oktatáspolitikáját, - ahogy fogalmazott - tudásellenes lépéseit kritizálta, mint az ágazati forráskivonást, az iskolák központosítását vagy a gimnáziumi férőhelyek csökkentését.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azonban hangsúlyozta, hogy idén 105 milliárd forinttal jutott több a közoktatási keretre, tehát nem lehet forráskivonásról beszélni.

Bárándy Gergely, az MSZP képviselője szerint

a kormánynak el kellene gondolkodnia a tüntetések láttán, hogy mit rontott el,

majd önkritikusan hozzátette, hogy ha a szocialisták ezt tették volna 2006-ban, ma nem ott tartanának, ahol. Eztán a képviselő a felsőoktatási módosítást és a civil szervezetek átláthatóságát célzó kormánypárti javaslatot kritizálta.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára abban egyetértett Bárándy Gergellyel, hogy a kormányt egyre intenzívebben támadják, ám úgy látta, hogy

ez egy jól eltervezett kampány-főpróba,

amelynek legfontosabb vitája a bevándorlás ügye.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője az önhibájukon kívül fizetésképtelenné vált devizahitelesek mellett emelt szót. Az árfolyamgát átmeneti segítséget jelentett, ám

a gyűjtőszámlákon felhalmozódó különbözet most, 5 év után egyszerre fog az érintettek nyakába szakadni

- vélekedett a politikus.

Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára viszont úgy vélte, hogy a kormány intézkedései nyomán

ma már nincs devizahitel-probléma Magyarországon,

az árfolyamgátban résztvevők 85 százalékának pedig semmi nem halmozódott fel a visszatérítések miatt a gyűjtőszámláján.

Aradszki András, a KDNP képviselője felszólalásában a kormányellenes tüntetések résztvevőit, egy “Áprilisi ifjak” feliratú tábla nyomán különböztette meg az 1848-as forradalom márciusi ifjaitól, állítva, hogy az utcára vonultak gazdája az anarchiában érdekelt.

Rétvári Bence válaszában az ellenzéki pártok politikáját kritizálta, leginkább a szocialistákét, miközben az LMP-s Szél Bernadett a civil szervezetek átláthatóságát célzó Fideszes javaslat kritikájaként “Külföldről támogatott politikus vagyok” feliratú matricákat osztott ki a kormánypárti képviselőknek.

Hörcsik Richárd, a Fidesz képviselője az Európai Bizottság energiauniós tervét kritizálta, amely szerinte nehéz helyzetbe hozná a rezsicsökkentés által érintett magyar családokat. Aradszki András, a fejlesztési tárca államtitkáraként maga is úgy látta, hogy fel kell lépni a terv ellen, amely kivonná az energiaár-meghatározás jogát a tagállamok hatásköréből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×