INFORÁDIÓ
2021. február 24. szerda
Mátyás

római-part

védmű

népszavazás

közgyűlés

óbuda

tarlós istván

Újabb népszavazás a Római-parti gátról?

Infostart / InfoRádió

Az óbudai ellenzéki képviselők fellebbeznek a Helyi Választási bizottság döntése ellen, amellyel elutasította a római parti védműről szóló népszavazási beadványt. A Fővárosi Közgyűlés már döntött a gát végleges nyomvonaláról.

Továbbra is népszavazást szeretnének kezdeményezni a 3. kerületi ellenzéki politikusok a római parti gátról.

Mihalik Zoltán, az Együtt önkormányzati képviselője az InfoRádiónak azt mondta, hogy a Helyi Választási bizottság elutasította a népszavazásról szóló beadványt, ezért fellebbeznek a döntés ellen.

"A helyi választási bizottság a népszavazási kérésünket megtagadta, azzal, hogy a 3. kerületnek nincsen ebben illetékessége. Az árvízvédelem és vízügy ugyanis a fővárosi önkormányzat hatásköre. Mi viszont egyértelműen a 3. kerületi önkormányzat által alkotott rendeletekre hivatkoztunk.

Reménykedünk abban, hogy a bíróság nekünk fog igazat adni"

- mondta Mihalik Zoltán.

Bús Balázs óbudai polgármester korábban elmondta, hogy évtizedek óta érvényben van az a jogszabály, amely

 a választópolgárok 25 százalékának kezdeményezéséhez köti a helyi népszavazás kötelező elrendelését.

Újabb népszavazás a Római-parti gátról?

Időközben a Főváros Közgyűlés április 5-én úgy határozott, hogy a római-parti védmű a Duna-part menti nyomvonalon épüljön meg és a gát megépítését követően sem változhat a partszakasz alapvető funkciója és jellege. Tarlós István főpolgármester szerint ez a vita már nem a védműről szól.

"Talán arra adjon egyszer magyarázatot valaki, hogy miért nem csináltak több mint húsz évig semmit" - vetette fel Tarlós István.

A főpolgármester korábban hangsúlyozta, hogy a Nánási úti sáv drágább lenne, és nem védene meg minden ingatlant, a part menti szakasz viszont olcsóbb lenne és teljes biztonságot nyújthat.

Egyetértett az egykori óbudai polgármesterrel utóda, Bús Balázs is.

"Számomra az elsődleges kérdés az élet és a vagyonbiztonság, és csak másodlagos az, hogy adott esetben ezért fákat kell kivágni"

- fogalmazott a polgármester.

A Fővárosi Közgyűlés ülése előtt demonstráló civilek azt hangsúlyozták, hogy nem a parton, hanem száz méterrel beljebb, a parti föveny természetes állapotának megőrzésével támogatják a védmű megépítését.

"10.719-en írták alá a petíciót, köztük a helyiek és a partot rekreációs céllal használó budapestiek" - jelezték a civilek.

Március hatodikán lakossági fórum is volt, ahol bemutatták a helyieknek a védmű terveit és láthatták az alternatív, Nánási úti és a part menti nyomvonal összehasonlító elemzését is.

Nagy László, a BME docense megerősítette, hogy

mindkettő alkalmas a védekezésre, azonban a part menti védmű csak 18 milliárd forint, vagyis 7 milliárddal olcsóbb a Nánási úti verziónál.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Kapcsolódó hang

Újabb népszavazás a Római-parti gátról?
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018