eur:
392.2
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Parlament előtt a civiltörvény, apró változással

A Fidesz részéről Gulyás Gergely, Kósa Lajos és Németh Szilárd benyújtotta „a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” című törvénytervezetet.

A törvény szerint azok a magyar civil szervezeteket,

amelyek évente több mint 7,2 millió forint támogatást kapnak külföldről,

azok külföldről támogatott szervezetnek minősülnek, és ezt be kell jelenteniük 15 napon belül. A támogatásokba nem számítandók bele az uniós források. Az értékhatárt nem megnevezik, hanem a pénzmosással és terrorizmussal foglalkozó törvény átvilágítási küszöbének kétszeresére hivatkoznak.

Az indoklás szerint az utóbbi időkben reális veszély, "hogy a civil társadalom szerveződéseit külföldi érdekcsoportok felhasználni törekszenek", teszik ezt például támogatással, ami akár a szervezet céljait is megváltoztathatja. "Az ilyen juttatások célja, hogy az abban részesülő civil szervezetek társadalmi befolyásán keresztül a támogató érdekcsoportok saját érdekeiket érvényesítsék Magyarország politikai és társadalmi életében. Ez a befolyás irányulhat valamely konkrét politikai, gazdasági döntés meghozatalára, egyes szakpolitikák irányainak meghatározására, vagy legtágabb értelemben akár a demokratikus állami intézményrendszer működésére is" – közölte az Index.

Változás, hogy eredetileg a hírek szerint úgy szólt a szöveg, hogy 5 évig nem lehet lekerülni a külföldről támogatott szervezetek listájáról, amelyre külön portált nyitnak majd, de ez 3 évre csökkent –írja a 24.hu.

A TASZ jelezte, hogy a törvényt minden erejével támadni fogja, elsősorban nem a maga, hanem a civil társadalom védelme érdekében.

Az ügyben a héten ötpárti egyeztetést tartottak, eredménytelenül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×