INFORÁDIÓ
2021. július 31. szombat
Oszkár

mazsihisz

zuglói zsinagóga

felújítás

kormány

A kormány 142 millió forinttal támogatja a zuglói zsinagóga felújítását

InfoRádió / MTI

Száznegyvenkét millió forinttal támogatja a kormány a tavaly októberben leégett zuglói zsinagóga felújítását - jelentette be Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár kedden Budapesten.

A kiégett zsinagóga falai között megtartott sajtótájékoztatón az államtitkár elmondta: a tavaly október 25-ei tűzben megsérült az épület szerkezete és elpusztultak a tóratekercsek.

Soltész Miklós felidézte, hogy a valamivel több mint százéves épület történetében nem ez az első tragédia, hiszen a holokauszt idején a Thököly úti nyilas házból a nyilasok ide hozták, itt kínozták, gyilkolták meg zsidó áldozataikat.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke kiemelte: az épületet nemcsak renoválni szeretnék, hanem meg is akarják újítani, hogy az a "jövőt szolgálja", ugyanakkor visszanyerje eredeti külső formáját.

Hozzátette: reményei szerint a jövő évi pészahot már a felújított zsinagógában ünnepelheti a zuglói zsidó közösség.

Heisler András szólt arról is, hogy a tűz után a magyarországi és külföldi közösségek példaértékű összefogásról tettek tanúságot, sokan segítettek, hogy a közösség elkezdhesse a romok eltakarítását, az újjáépítés tervezését. Szavai szerint ez az összefogás "pozitív jövőt jósol". A "Mazsihisznek sok terve van", és nemcsak épületeket, hanem "közösségeket szeretnénk építeni" - fogalmazott.

Kardos Péter főrabbi, a Thököly úti zsinagóga rabbija felidézte, hogy éppen a Tóra örömünnepén égtek el a zsinagóga tóratekercsei, "a zsinagóga legdrágább tartozékai". A Thököly úti villaépületet 1930-ban vásárolta meg és alakította ortodox zsinagógává a zsidó imaegylet - ismertette. Az épületet kiégéséig egy körülbelül kétszáz tagú neológ közösség használta.

A sajtótájékoztató előtt adták át az idei Scheiber Sándor-díjat. A zsidó kultúráért, illetve a zsidó-keresztény párbeszéd előmozdításáért évente odaítélt díjat Kiss Endre, az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem oktatója, a Kaufmann Dávid Zsidó Kultúrakutató Csoport vezetője kapta.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018