INFORÁDIÓ
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda

nőnap

férfi

szerep

egyensúly

család

Lehetne mindig nőnap?

Lehetne mindig nőnap?

Infostart

Ma van a nemzetközi nőnap, amely a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja. 1917 óta tartják minden évben március 8-án.

Politikai, feminista és szakszervezeti mozgalmak küzdelmeinek eredményeképpen a múlt század elején valósult meg az az elképzelés, hogy az év egy napja legyen jelképesen a nőké. Az első nemzeti nőnapot az Egyesült Államokban tartották meg 1909 februárjának utolsó vasárnapján. Az időpont végül 1913-ban került március 8-ára változott a New York-i textilmunkásnők 1857. évi sztrájkjának az emlékére.

Magyarországon 1914-ben ünnepelték meg először a nőnapot.

Jó munkahely és támogató család

A Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének egyetemi tanára azt mondta: az elmúlt évtizedekben a nemi szerepek annyiban változtak, hogy

a férfiaknak fontos lett az apaság élménye, a nőknek pedig a munka és a magánélet összehangolása.

Nagy Beáta hozzátette, utóbbiaknak azért nehéz ez, mert bizonytalanabbak most a gazdasági-társadalmi feltételek. Pedig a karrierépítésben az lehet sikeres, aki támogató környezetben él.

„Lehet látni, hogy tartósan olyan esetben lehet a karrierúton előrehaladni, akár férfi, akár nő esetében, ha mind a két tényezőt maga mögött tudhatja: a jó munkahelyi környezetet és a támogató családot.”

Jól gazdálkodni az idővel

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, öt gyereket nevel, szerinte az idővel kell jól gazdálkodni, hogy meglegyen az

egyensúly a karrier és a család között.

„Folyamatos egyensúlykeresés az anyaság és a munka összehangolása. Nálunk kétévesek az ikrek, néha egy főzés is nehéz, ha egyedül vagyok velük. Nagyon fontos, hogy tudjak minden gyerekkel minőségi időt tölteni. Bár nagyon szeretem a munkámat, tudatosan szakítok időt a közös játékra. A legnagyobb kihívás az idővel való jól gazdálkodás.”

Költőnek minden téma

Szabó T. Anna költő, prózaíró szerint amennyi energiát elvesz egy gyerek, annyit ad is, emiatt nem kellett mellőznie az írást.

„Ugyanannyit köszönhetek is, ha nem többet, mint amennyi verset nem írtam meg, annyival többet írtam más témában.

Egy költőnek a kisegértől a fellegekig minden téma,

hogy ne lenne az a saját gyermeke, illetve maga a szülés témája is.”

 Március 8-án, a nőszervezetek előadásokon, felvonulásokon hívják fel a figyelmet a nők társadalomban játszott meghatározó szerepére, ugyanakkor kiszolgáltatottságára és védtelenségére is.

Kapcsolódó hang

Lehetne mindig nőnap?
 
A címlapról ajánljuk

Újra támadnak az ukránok

Drónnal támadták az ukrán fegyveres erők az orosz állami tulajdonú Transznyefty cég olajszivattyú-állomását...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018