eur:
393.74
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megvan az időpont, amikor jön a nagy béremelés

Áprilistól lehet béremelés az állami vállalatoknál; az alacsonyabb keresetűek nagyobb béremelést kaphatnak, de senki nem marad ki a bérfelzárkóztatásból - írja szakszervezeti forrásokra hivatkozva a Magyar Idők szombati számában.

Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének vezetője elmondta: a MÁV-nál várhatóan differenciált béremelést kapnak a dolgozók. Akiknél a garantált bérminimum idei, 25 százalékos emelése azt eredményezte, hogy kevesebbet visznek haza a bérminimum összegénél, az idén 13 százalékos emelésre számíthatnak, a magasabb keresetűek pedig legalább tízszázalékosra.

A tárgyalások várhatóan a jövő héten lesznek, de

áprilisban már mindenki a magasabb bért kapja,

a megállapodásban foglalt emelést pedig januárig visszamenőleg utalják a dolgozóknak - tette hozzá.

Fürjes József, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke közölte: az öt állami szolgáltatónál dolgozók idén első lépésben 13 százalékos emelést kapnak, differenciálásra azonban szükség van. Ennek részleteiről jövő héten várható döntés.

Az állami vízközmű-cégeknél dolgozó kilencezer munkavállaló mindegyike részesül a felzárkóztatásból, a minimálbéresek és a bérminimumosok már januártól, a többiek pedig márciustól kapják az emelt bért, utóbbiak visszamenőleg megkapják az emelést - mondta az elnök.

Varga Tibor, a Közlekedési Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke elmondta: a Volánnál helyi szinten, az adott társaság vezetőjével kötött egyéni megállapodásban foglaltak szerint emelhető a cafeteriakeret vagy akár a nyugdíjpénztári hozzájárulás is az általános, 13 százalékos béremelésen felül.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×