INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 24. csütörtök
Gellért, Mercédesz

metró

3-as metró

metrópótló

bkv

Olcsóbb lesz a metrópótló, mint a metró

Olcsóbb lesz a metrópótló, mint a metró

InfoRádió

Újszerű és új autóbuszokat is bevet majd a Budapesti Közlekedési (BKV) Zrt. az M3-as metró pótlására. A buszok üzemeltetése olcsóbb lesz a metróénál, így a főváros költségei alacsonyabbak lesznek az eddigieknél.

Közvetlenül az M3 pótlására a jelenlegi tervek szerint hozzávetőlegesen ötven újszerű és részben teljesen új, alacsony padlós járművet biztosít a BKV Zrt. A fenti járművek egy része már rendelkezésre áll, harminc autóbusz pedig tavasszal érkezik – közölte a Világgazdasággal a közlekedési társaság.

Szakértők szerint pénzügyi szempontból a főváros számára

megtakarítást eredményez majd a buszok közlekedtetése az M3-as helyett.

A metró működtetése ugyanis nagyon drága. A fővárosi közösségi közlekedés évi 140 milliárd forintos költségének körülbelül 40 százalékát a metrók üzemeltetése viszi el. A legtöbbet a 4-es metró üzemeltetésére kell fordítani, állítólag ez duplája az M2-es és az M3-as metrók együttes üzemeltetési költségének.

Az M3-as metró leállítása tehát jelentős kiadáscsökkenést jelent majd, miközben a helyére állított autóbuszok üzemeltetése sokkal kevesebbe fog kerülni. Így tehát a szaldó pozitív lehet, a BKK-nál már készülnek az ezzel kapcsolatos számítások.

A megtakarítás pedig nem a közlekedési cégeknél jelentkezik majd, hiszen a BKV a BKK-val kötött közszolgálati szerződés keretében biztosítja a szolgáltatást. Gyakorlatilag hasonló viszony van a BKK és a főváros között: tehát ha a város kevesebb szolgáltatást kér a BKK-tól, ez utóbbi kisebb összeget fizet a BKV-nak, és kevesebb lesz a támogatás is. Így tehát a két közlekedési cégnél nem keletkezik megtakarítás vagy nyereség, legfeljebb a főváros ezzel kapcsolatos költségei csökkennek a felújítás idejére.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018