eur:
393.84
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Lakástulajdonosok százezrei kényszerülnek komoly pénzkiadásra

Lakástulajdonosok százezrei kényszerülnek komoly pénzkiadásra

A gyűjtőkémények cseréje a fővárosban és vidéken ötszázezer embert érinthet - mondta el az InfoRádióban a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke. Versits Tamás hozzátette, a gázkészülékek átlagéletkora 22 év, sokuk csereéretté vált.

Minden lakás fűtéskorszerűsítésére létezik megfelelő műszaki megoldás, a következő években várható tömeges kémény- és kazáncserék finanszírozását pedig lakossági pályázatok is segítik - mondta a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke.

„A magyarországi gázkészülékek átlagéletkora meghaladja a 20-22 évet, ami azt jelenti, hogy egy elöregedett energiahatékony készülékállománnyal vagyunk megáldva,

akár negyvenéves készülékek is lehetnek.

Ezek csereéretté válnak, így ez sok embert érint.”

A szakértő szerint több százezer lakásban szükséges a kazáncsere. Megnőtt a kereslet az energiatakarékos kondenzációs kazánok iránt, ezekhez viszont az épületek többségében át kell alakítani a kéményeket. Különösen nagy problémát jelentenek a társasházakban rendkívül elterjedt gyűjtőkémények, mert az ezekhez tartozó hőtermelők (kazánok, vízmelegítők) cseréjét a készülékek tulajdonosai egyedül nem végezhetik el, ugyanis a beavatkozás a többi lakásra is hatással lehet - hangsúlyozta.

Versits Tamás elmondta, elsősorban a műszaki kérdéseket kell tisztázni, hogy milyen gyűjtőkéményre milyen gázkészülék köthető.

A Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke jelezte, az összetett kérdés, miért robbant ki szakmai vita a kazánrendelet megjelenésekor.

„Az Európai Unió energiahatékonysági rendeletében meghatározott szezonális hatásfok-követelményeket a kondenzációs készülékek tudják kielégíteni. Közben megjelentek a piacok olyan, nem kondenzációs készülékek, amelyek rendelkeznek az energiahatékonysági rendelet minimális követelményeivel, vannak benne olyan műszaki megoldások, amelyek még nem kondenzációsak, de nem is sima gázkészülékek. Szaknyelven szólva rekuperációs technika van beépítve, tehát egy utánkapcsolt hőcserélő. Attól bolydult fel a piac, mit is lehet beépíteni.”

Versits Tamás elmondta, a szakma tavalyi állásfoglalása nem támogatja ezeket a vegyes üzemeket. Csak olyat lehet vásárolni, amellyel a kéményhez is hozzá kell nyúlni.

Egy szerdai konferencián Illés Zoltán, a Gáziparosok Országos Egyesületének elnöke azt mondta: az – uniósnál jóval szigorúbb – rendelet felülvizsgálatát kezdeményezték annak érdekében, hogy egyes esetekben beszerelhetőek legyenek a zárt égésterű, de nem kondenzációs kazánok is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×