eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Szavazzon: irtsák a hódokat vagy ne!

Szavazzon: irtsák a hódokat vagy ne!

Elszaporodtak a hódok Magyarországon, sok kárt okoznak az erdőkben és a termőföldeken, sőt akadályozzák az árvizek elleni védekezést. A kormány ezért módosítani akarja a védett állatokról szóló rendeletet, hogy ki lehessen lőni ezeknek a rágcsálóknak az egy részét. A természetvédők szerint lenne más megoldás is.

A húszkilós, egyméteres eurázsiai hód Európa legnagyobb rágcsálója. Őshonos Magyarországon, de 1865-re az ember kiirtotta a bundája és a húsa miatt. A 20. században kanadai hódokkal próbálták meg helyettesíteni, de az a betelepítés sikertelen volt, ezért újra az eurázsiainak adtak esélyt. Magyarországon a WWF természetvédelmi szervezet munkatársai 1996 és 2008 között 234 eurázsiai hódot engedtek szabadon a Gemencben, a Hanságban, a Tisza mentén és a Drávánál.

Mára azonban ezek az állatok nagyon elszaporodtak,

károkat okoznak az erdőkben, a termőföldeken és akadályozzák az árvizek elleni védekezést,

ezért Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter módosítaná a védett állatokról szóló rendeletet. A kormány honlapjára felkerült tervezet szerint lehetővé tennék a hódok riasztását és gyérítését, magyarul vagy lelőnék ezeket az állatokat vagy csapdába ejtenék őket, és utána pusztítanák el. Ezt azonban csak a megfelelő képesítéssel rendelkező emberek végezhetnék el szeptember és március között, ha a hódok bizonyíthatóan károkat okoztak, nincs más megoldás, és az állomány egésze nem szenved tartós károsodást.

Szavazzon: irtsák a hódokat vagy ne!

A vadász megtarthatná a kilőtt hód bundáját, de nem akármennyit, és nem is kereskedhet azokkal.

„Minden helyen az illetékes hatóság a nemzeti park szakvéleményét kikérve határozza meg, hány hód elejtésére van lehetőségére. Ez továbbra is védett faj” - közölte V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

A hódokat visszatelepítő WWF Magyarország vizes élőhely-védelmi programjának vezetője, Gruber Tamás tud a rendeletmódosítás tervéről, mert a minisztérium egyeztetett velük. Azt mondta, hogy a becslések szerint ma már több mint kétezer hód él Magyarországon, de a megoldás nem az elpusztításuk lenne, sőt még csak nem is áttelepítésük.

„Ha hódok elszaporodnak és egy egyedet vagy egy családot kivesznek, egy következő hódcsalád nagyon hamar megjelenik ott.”

Kerítéseket és favédő hálókat is lehet alkalmazni, ahogyan külföldön is teszik - tette hozzá Gruber Tamás.

„Hazai és nemzetközi példákból kell gyakorlati elemeket megvalósítani.”

A védett állatokról szóló rendelet módosításának tervezetéről, az állami hódirtás ötletéről pénteken még bárki elmondhatja a véleményét a jogifo@fm.gov.hu e-mail címen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×