eur:
393.76
usd:
369.04
bux:
65811.63
2024. április 23. kedd Béla

Hivatalos: visszavonják a 2024-es olimpiai pályázatot

Visszavonja a 2024. évi nyári olimpia és paralimpia megrendezésére beadott pályázatát Budapest - döntött rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A testület Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, valamint a Fővárosi Közgyűlés valamennyi fideszes képviselőjének javaslatára - 22 igen, 6 nem szavazat ellenében - döntött arról, hogy hatályon kívül helyezi a tavalyi közgyűlési határozatot és "a politikai egység felbomlására tekintettel" a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen visszavonja a olimpiai pályázatát.

Felkérték a főpolgármestert, hogy a visszalépésről a MOB elnökével közösen értesítse a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot; vizsgálja meg a közgyűlés 2015. június 23-i és azt követő ülésein az olimpia megrendezésével kapcsolatban hozott döntéseket, és azok sorsáról május 31-ig készítsen javaslatot a testület számára, valamint a vonatkozó kormányhatározatokban nevesített - és az olimpiai pályázattal kapcsolatos, de attól függetlenül is megvalósuló - beruházások további sorsáról, azok 2024-ig történő megvalósulása érdekében folytasson tárgyalásokat a kormánnyal.

A kormány, a főváros vezetése és a Fidesz múlt szerdán döntött úgy, hogy a pályázat visszavonását javasolja, miután a Momentum Mozgalom az ellenzéki pártok támogatásával 266 ezer aláírást gyűjtött az olimpiai népszavazás megtartásához.

Fürjes Balázs kormánybiztos az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: csak akkor van bármi esély a 2028-as olimpia budapesti megrendezésére, ha 2024-ben Los Angeles lesz a házigazda, és a négy évvel későbbi játékok helyszínét nem döntik el már most szeptemberben.

További részletek hamarosan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×