INFORÁDIÓ
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina, Pál

szuperbaktérium

who

baktérium

antibiotikum

fertőzés

Így zajlik a harc a szuperbaktériumok ellen

Így zajlik a harc a szuperbaktériumok ellen

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Az Egészségügyi Világszervezet összeállította az emberiségre legveszélyesebb szuperbaktériumok listáját, amely egy újabb kórokozóval bővült. A WHO ismertetett egy olyan esetet is, amikor 26 különböző antibiotikum alkalmazása ellenére meghalt egy beteg az Egyesült Államokban. Falus András, immunológus egyetemi tanár, akadémikus azt mondta, az egészségügyi ellátás ipari evolúciót hozott létre az elmúlt évszázadban.

„Amióta – évek, évtizedek óta – antibiotikumokat használunk a betegséget okozó baktériumok ellen, az emberi társadalom, az egészségügyi ellátás úgynevezett ipari, mesterséges evolúciót hoz létre.superbaktérium

Az immunológus elmondta, a baktériumok rendkívül alkalmazkodó, adaptív organizmusok, amelyek megpróbálják kifejleszteni az ellenálló típusaikat. Ez azt jelenti, hogy a baktériumok nagyon gyorsan és sokat osztódnak, és ilyenkor megkettőzik az örökítőanyagukat, a DNS-t. Az immunológus hozzátette, nagy valószínűséggel olyan is akad közöttük, amelyik valahogy neutralizálni tudja a többiekre veszélyes antibiotikumokat.

„Ez egy versenyfutás,

amiből egyelőre, a WHO közlésének megfelelően, a baktériumok kerültek ki győztesen.”

De van lehetőség, hogy az orvostudomány nyerjen – hangsúlyozta Falus András.

„Körülbelül 50-80-szor annyi baktériummal élünk együtt, mint ahány sejtünk van. A bennünk élő baktériumok túlnyomó része nem okoz betegséget. Ők és a betegséget okozó baktériumok is óriási versenyben az élettérért. Betegség, például fertőzések nyomán fellépő mérgező, toxikus állapot esetén felbomlik az egyensúly, a betegséget nem okozó baktériumok megakadályozzák a betegséget okozók elterjedését.”

A megoldás iránya az, hogy a betegséget nem okozó baktériumoktól megtanuljuk a semlegesítés módszerét. Ez lesz az antibakteriális gyógyszerkutatás vadonatúj ága – hangsúlyozta Falus András.

Kapcsolódó hang

Falus András: előbb-utóbb az orvostudomány nyeri azt a versenyt, amit most a szuperbaktérium
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018