eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Érettségi: ezek a legnagyobb idei változások

A szakmai vizsgatárgyak tartalmát valóban késve tették közzé a szakképzésben, ám ha most módosítanának ezeken, az még nagyobb káoszt okozna – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára.

A legnagyobb változás az idei érettségi vizsgák esetében a szakképzést érinti, ahol módosították a szakmai vizsgatárgyak tartalmát – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára.

Hozzátette: bár 2011-ben már bejelentették, de a szakmai vizsgatárgyaknak a tartalma, mondhatjuk úgy, hogy viszonylagos késéssel lett közzé téve.

Nemrég az ombudsman egy jelentésében megállapította, hogy a jogbiztonság követelményét súlyosan sértette, hogy a szakgimnáziumok kerettantervét közvetlenül a 2016/2017-es tanév kezdetét megelőzően hirdették ki, így egyáltalán nem volt idő felkészülni az új feltételekre. Maruzsa Zoltán erre reagálva fontosnak nevezte az alapvető jogok biztosának megállapítását, ám úgy látta, hogy ezen kereteket már nem lehet semmissé tenni.

Mint mondta: bízzunk abban, hogy ezek a szakképzésben, szakmai vizsgatárgyakban érintett tanulók sikerrel fogják venni az akadályokat a nehézségek ellenére is. Ennél valószínűleg nagyobb káoszt okozna az, hogyha most, a jelentkezések után elkezdenénk valamiféle érettségi-átjelentkezést és újabb alakítást csinálni, azt gondolom, hogy ezt nem lehet megtenni.

Ha sikerült volna előbb lezárni a tartalommal kapcsolatos egyeztetéseket a szakképzésért felelős területeken, az mindenképpen nagyon üdvös lett volna – tette hozzá Maruzsa Zoltán.

További információkat talál az érettségit érintő változásokról ebben a cikkünkben.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×