INFORÁDIÓ 
2019. december 15. vasárnap
Valér

érettségi

szakképzés

maruzsa zoltán

aréna

Érettségi: ezek a legnagyobb idei változások

InfoRádió

A szakmai vizsgatárgyak tartalmát valóban késve tették közzé a szakképzésben, ám ha most módosítanának ezeken, az még nagyobb káoszt okozna – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára.

A legnagyobb változás az idei érettségi vizsgák esetében a szakképzést érinti, ahol módosították a szakmai vizsgatárgyak tartalmát – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára.

Hozzátette: bár 2011-ben már bejelentették, de a szakmai vizsgatárgyaknak a tartalma, mondhatjuk úgy, hogy viszonylagos késéssel lett közzé téve.

Nemrég az ombudsman egy jelentésében megállapította, hogy a jogbiztonság követelményét súlyosan sértette, hogy a szakgimnáziumok kerettantervét közvetlenül a 2016/2017-es tanév kezdetét megelőzően hirdették ki, így egyáltalán nem volt idő felkészülni az új feltételekre. Maruzsa Zoltán erre reagálva fontosnak nevezte az alapvető jogok biztosának megállapítását, ám úgy látta, hogy ezen kereteket már nem lehet semmissé tenni.

Mint mondta: bízzunk abban, hogy ezek a szakképzésben, szakmai vizsgatárgyakban érintett tanulók sikerrel fogják venni az akadályokat a nehézségek ellenére is. Ennél valószínűleg nagyobb káoszt okozna az, hogyha most, a jelentkezések után elkezdenénk valamiféle érettségi-átjelentkezést és újabb alakítást csinálni, azt gondolom, hogy ezt nem lehet megtenni.

Ha sikerült volna előbb lezárni a tartalommal kapcsolatos egyeztetéseket a szakképzésért felelős területeken, az mindenképpen nagyon üdvös lett volna – tette hozzá Maruzsa Zoltán.

További információkat talál az érettségit érintő változásokról ebben a cikkünkben.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018