eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Balog: Európa szégyene a kommunizmus bűnei - a nap hírei

Közzétette a főváros a 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázat visszavonását kezdeményező előterjesztést. Az emberi erőforrások minisztere szerint a kommunizmus bűneinek nyugati elismerése után lehet valóságos párbeszéd Európában. Az LMP szerint ki kell írni népszavazást a paksi bővítésről. A nap legfontosabb hírei február 26-án.

Közzétette honlapján a főváros a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat visszavonását kezdeményező előterjesztést. A Fővárosi Közgyűlés a főpolgármester korábbi közlése szerint szerdán dönthet az ügyben. A javaslat szerint a közgyűlés egyebek között felkérné Tarlós Istvánt, hogy a döntésről a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével közösen értesítse a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot.

Európai egység, valóságos párbeszéd akkor lesz, ha Nyugat-Európa hajlandó lesz a kommunizmus bűneit is a kontinens szégyenének tekinteni - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán, a ferencvárosi pályaudvarnál épített Málenkij Robot Emlékhely avatóünnepségén beszélt erről.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára szerint egyre népszerűbb az e-napló rendszer az iskolákban. Rétvári Bence elmondta: a tanárok visszajelzései alapján megkönnyíti és lerövidíti a félévi és év végi adminisztrációs kötelezettségeket, emellett a szülők számára is naprakész információkkal szolgál.

Az LMP szerint ki kell írni népszavazást a paksi bővítésről, mert stratégiai kérdés az ország által követendő energiapolitikai irány meghatározása. Csárdi Antal, az ellenzéki párt fővárosi képviselője elmondta: a párt jövő héten adja be a kérdést a választási irodához.

Egy felmérés szerint az autósok 20 százaléka nem az évszaknak megfelelő gumit használja. A mintegy négyezer sofőr részvételével januárban készült kutatásból az is kiderült, minél öregebb egy gépjármű, annál valószínűbb, hogy tulajdonosa ugyanazzal az egy évszakos abronccsal közlekedik télen-nyáron.

Az illegális migráció, illetve annak magyarországi kezelése is napirenden lesz az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága hétfői meghallgatásán. A magyar kormányt Trócsányi László igazságügyi miniszter képviseli, de a meghívottak között vannak civil szervezetek is.

Továbbra sem tudja a rendőrség, hogy miért hajtott járókelők közé egy autós szombaton a németországi Heidelbergben. A tömeges gázolás elkövetője nincs kihallgatható állapotban. A gázolásban egy osztrák férfi és egy bosnyák nő könnyebben megsérült, egy német férfi a kórházba szállítása után meghalt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×