eur:
393.97
usd:
368.73
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Varga Mihály elárulta, mikor lehet olimpia Budapesten

Varga Mihály elárulta, mikor lehet olimpia Budapesten

A nemzetgazdasági miniszter Budapest olimpiai pályázatának visszavonásáról az InfoRádiónak azt mondta: csak akkor lehet nemzeti ügyeket sikerre vinni, ha abban minden politikai oldal egységesen és együtt vesz részt. A politikus elmondta: csaknem 10 milliárd forintba került az eddigi előkészítés.

„Óbuda és a II. kerület képviselőjeként nagy reményeket fűztünk ehhez a nemzeti ügyhöz. Kétségtelen tény, hogy nem önmagában a főváros a felelős, ez egy nemzeti ügy, tehát ebben a kormánynak, az olimpiai bizottságnak és mindenkinek közösen lett volna feladata” - mondta Varga Mihály az olimpiai pályázatról, amelyet szerdán vontak vissza.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a népszavazási kezdeményezéssel Budapest olyan hátrányba került, hogy nincs sok esélye a pályázatnak.

„Egy eleve vesztes ügybe nem érdemes belevinni sem a fővárost, sem az ország egészét.

Úgy ítélem meg, veszítettünk ezen az egészen.”

Varga Mihály nyilvánvaló felismerésnek nevezte, hogy csak úgy lehet nemzeti ügyeket sikerre vinni, ha abban minden politikai oldal egységesen és együtt vesz részt.

„Ha bármelyik oldal abból kilép, akkor az az ügy kudarcra van ítélve. Most ez történt.”

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, az eddigi előkészítési munkálatok költségeit a Budapest 2024 Zrt. fizette.

„Számításaink szerint ez nem éri el a 10 milliárd forintot, 9,5 és 9,8 milliárd forint között lehet valahol, a számlák beérkezésekor fizetjük ki az összegeket. Azzal, hogy ha megszületik a döntés a pályázat visszavonásáról, akkor ezek a költségek megszűnnek, nem kell tovább fizetni" - fejtette ki.

Varga Mihály az olimpiai pályázat visszavonásának menetrendjéről szólva elmondta: „a jogi procedúrája a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól is függ, nekik kell jóváhagyniuk a visszalépésünket. Ahogy a főváros a Magyar Olimpiai Bizottsággal együtt ezt bejelenti, lényegében formális, hogy milyen időpontban születik meg ez a NOB-döntés.”

Arról, hogy mikor lehet Budapesten olimpia, a nemzetgazdasági miniszter úgy vélekedett, évek,

évtizedek kellenek ahhoz, hogy megváltozzon a kérdésnek a nemzeti elfogadottsága.

Varga Mihály hozzátette, megbomlott a politikai konszenzus, a baloldal nem tekinti fontos nemzeti ügynek.

„Az a kérdés, hogy a baloldal mikor tud olyan nemzeti ügyeket támogatni, amelyek az ország egészét viszik előre” - fogalmazott Varga Mihály.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×