eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lezártnak tekinti az olimpia ügyét a kabinet – a nap hírei

Lezártnak tekinti az olimpia-rendezés ügyét a kabinet. A társadalmi egyeztetés hiányát kérik számon a kormányon az ellenzéki pártok az olimpiai pályázattal összefüggésben. Márciusban indul a nemzeti konzultáció a miniszterelnök által hétfőn bejelentett 5 kérdésről.

Lezártnak tekinti az olimpia-rendezés ügyét a kormány - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kormányinfón azt mondta: a kabinet tájékoztatást kért az illetékes államtitkártól az olimpiához kapcsolódó beruházások előkészítéséről. Jelezte, hogy Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai pályázat vezetője minden eddigi költség felhasználásáról beszámol majd.

A nemzetgazdasági tárca becslése szerint nem éri el a 10 milliárd forintot az olimpiai pályázat eddigi költsége. Varga Mihály az InfoRádióban arról beszélt, hogy a Budapest 2024 Zrt. foglalkozott az összegekkel és ha meglesz a végleges döntés a pályázat visszavonásáról, akkor megszűnnek ezek a költségek. Hozzátette: az olimpiai pályázat visszavonásának jogi procedúrája a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól is függ, a szervezetnek kell jóváhagynia a visszalépést.

Megfutamodásnak minősítette a 2024-es olimpiai pályázat visszavonásának javaslatát az MSZP. Az ellenzéki párt szerint a Fidesz azért nem mer népszavazást kezdeményezni az ügyben, mert fél a vereségtől. A Jobbik szerint a Fidesz továbbra is semmibe veszi az emberek véleményét és megszüntette a társadalmi párbeszédet. Az LMP szintén azt kifogásolta, hogy a kormány nem veszi figyelembe az emberek akaratát, ugyanakkor azt is hangsúlyozta: sokat nyert Magyarország az olimpiai pályázat visszavonásával.

Márciusban indul a nemzeti konzultáció a kormányfő által hétfőn bejelentett 5 kérdésről - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János közölte: egy második védelmi vonal kiépítéséről is döntött a kormány a szerb-magyar határszakasz műszaki határzára mögött. Szólt arról is, hogy az Európai Bizottság bíróság elé viszi a magyar energetikai hatósági árszabályozás kérdését. A tárcavezető azt is megerősítette, hogy újabb vizsgálatok lesznek a nyugat-európainál gyengébb minőségű termékek ügyében.

Az egészségügyi államtitkár szerint csupán a források növekedésével nem biztos, hogy a lakosok is érzékelik az ellátás színvonalának javulását. Ónodi-Szűcs Zoltán egy budapesti szakmai konferencián arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban mintegy 300 milliárd forinttal nőtt az egészségügyi ellátásra fordított költségvetési forrás. Jelezte: a gyógyító-megelőző ellátásokra fordítható összeg az idén 1.121 milliárd forint.

Összesen 16 felsőoktatási intézmény nyert el csaknem 17 milliárd forintos támogatást azért, hogy együttműködést alakítson ki helyi vállalkozásokkal - mondta az oktatásért felelős államtitkár. Palkovics László az InfoRádióban arról beszélt: az érintett intézmények a kevésbé fejlett, úgynevezett konvergencia régiókban vannak.

A kedvezőtlen időjárás miatt tavaly bekövetkezett agrárkárok enyhítésére 5 milliárd forintot kapnak a gazdák. A Földművelésügyi Minisztérium a napokban folyósítja a kárenyhítő juttatásokat. A tárca összesítése alapján a tavaszi fagykárok és jégesőkárok voltak a legjellemezőbbek tavaly.

Folyamatosan csökken az influenzaszerű megbetegedések miatt orvoshoz fordulók száma - közölte az Országos Epidemiológiai Központ. A tájékoztatás szerint február 13-19-e között 44 ezer ember fordult orvoshoz, ami 33 és fél százalékkal kevesebb, mint az előző héten.

A kedvezőtlen időjárás okozhatta a január óta Európa több pontján kimutatott csekély mértékű radioaktív-sugárzás-növekedést - mondta az Országos Atomenergia Hivatal főosztályvezetője. Vincze Árpád az InfoRádióban hangsúlyozta: nincs vészhelyzet, a sugárzás mértéke meg sem közelítette az egészségügyi határértéket és mostanra újra a normál szinten van.

Újraindultak 10 hónap után a szíriai rendezést célzó béketárgyalások. Az első megbeszélések témája az egyeztetések napirendje volt. 2016-ban háromszor ültek egymással tárgyalóasztalhoz a damaszkuszi kormány és az ellenzék képviselői, eredmény nélkül.

Nagy-Britanniában halálos áldozatot is követelt a Doris nevű vihar. A jelentős mennyiségű esővel és havazással kísért ítéletidő óránként csaknem 150 kilométeres sebességgel csapott le a brit szigetekre. Egy nő meghalt és több mint 10 ember megsérült. A vihar miatt utakat kellett lezárni, és több vonalon szünetelt a vasúti közlekedés. A londoni Heathrow repülőtéren minden tizedik járatot töröltek.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×