eur:
392.85
usd:
366.2
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Többet keresnek, így kevesebb tűzoltó hagyja el a pályát

Az elmúlt években három százalék körülire mérsékelődött a katasztrófavédelem személyi állományának fluktuációja, s ebben az életpályamodell bevezetését követő illetményfejlesztésnek is szerepe volt, hiszen a beavatkozó tűzoltók átlagosan 50 ezer forinttal keresnek többet, mint két évvel ezelőtt - számolt be a tendenciáról a Magyar Idők.

Átlagosan bruttó 180 ezer forintot keresett egy vonulós tűzoltó 2015. január 1-jén, míg 2017. január elseje óta bruttó 229 ezer forintot vihetnek haza havonta – idézte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivőjének tájékoztatását a Magyar Idők. 

A tűzoltó őrnagy hozzátette: az elmúlt héten csaknem kilencven újdonsült beavatkozó tűzoltó tett tiszthelyettesi esküt. Velük együtt 2012 óta már több mint 1100-an végeztek az új típusú szakképzési rendszerben.

A hivatásos állomány átlagéletkora egyébként 35 és 38 év között van. Mukics Dániel azt is elmondta, hogy a beavatkozók jellemzően 20 és 40 év közöttiek, de jelentős számban vannak közöttük 40 év felettiek is, az 50-es korosztály viszont már jobbára más területen dolgozik.

„A katasztrófavédelem dolgozói a többi között igénybe vehetnek szociális juttatásokat, és ezek mellett különféle egészségügyi juttatásokra is számíthatnak: szemüvegvásárlás, illetve fogpótlás támogatása, és így tovább. Kérhető lakhatási támogatás, munkáltatói kölcsön, valamint a tanulmányok folytatásához szükséges támogatás is” – jegyezte meg a tűzoltó őrnagy.

Naponta közel kétezer tűzoltó van szolgálatban és várja készenlétben a beérkező segélyhívásokat – fűzte hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×