INFORÁDIÓ
2021. május 6. csütörtök
Frida, Ivett

tűzoltó

katasztrófavédelem

fizetés

fluktuáció

pályaelhagyás

Többet keresnek, így kevesebb tűzoltó hagyja el a pályát

Infostart / InfoRádió

Az elmúlt években három százalék körülire mérsékelődött a katasztrófavédelem személyi állományának fluktuációja, s ebben az életpályamodell bevezetését követő illetményfejlesztésnek is szerepe volt, hiszen a beavatkozó tűzoltók átlagosan 50 ezer forinttal keresnek többet, mint két évvel ezelőtt - számolt be a tendenciáról a Magyar Idők.

Átlagosan bruttó 180 ezer forintot keresett egy vonulós tűzoltó 2015. január 1-jén, míg 2017. január elseje óta bruttó 229 ezer forintot vihetnek haza havonta – idézte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivőjének tájékoztatását a Magyar Idők. 

A tűzoltó őrnagy hozzátette: az elmúlt héten csaknem kilencven újdonsült beavatkozó tűzoltó tett tiszthelyettesi esküt. Velük együtt 2012 óta már több mint 1100-an végeztek az új típusú szakképzési rendszerben.

A hivatásos állomány átlagéletkora egyébként 35 és 38 év között van. Mukics Dániel azt is elmondta, hogy a beavatkozók jellemzően 20 és 40 év közöttiek, de jelentős számban vannak közöttük 40 év felettiek is, az 50-es korosztály viszont már jobbára más területen dolgozik.

„A katasztrófavédelem dolgozói a többi között igénybe vehetnek szociális juttatásokat, és ezek mellett különféle egészségügyi juttatásokra is számíthatnak: szemüvegvásárlás, illetve fogpótlás támogatása, és így tovább. Kérhető lakhatási támogatás, munkáltatói kölcsön, valamint a tanulmányok folytatásához szükséges támogatás is” – jegyezte meg a tűzoltó őrnagy.

Naponta közel kétezer tűzoltó van szolgálatban és várja készenlétben a beérkező segélyhívásokat – fűzte hozzá.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018